تجربه اپلای ابرود اتریش 2023

اپلای ابرود اتریش چقدر طول میکشد

سیر تا پیاز اپلای ابرود اتریش ـ اروپا و تمایزش با آلمان، آمریکا و کانادا .. Apply abroad in Austria 2021-2022

خاطرات دانشجویان ایرانی خارج از کشور

تجربه های مهاجرت تحصیلی در خاطرات دانشجویان ایرانی که توانسته اند در خارج از کشور تحصیل کنند و پذیرش تحصیلی بگیرند بسیار ایده آموز و کاربردی است. در این بخش از وب سایت پی اچ دی پروپوزال، تجربه یکی از دانشجویان خارج از کشور در یکی از دانشگاه های اتریش را بررسی میکنیم که به صورت فول فاند موفق به اخذ پذیرش تحصیلی شده اند.

تجربه اپلای موفق در اتریش

دانشگاه های اتریش هدف اپلای ابرود بسیاری از دوستانی هست که قصد پذیرش تحصیلی اروپا دارند. ددلاین ها، نوع مکاتبه با استاد و ترجیح شخصی برای انتخاب یک کشور خاص برای اپلای و همچنین قوت دانشگاه های یک کشور در رشته گرایش مورد نظر ما و همچنین بازار کار و اشتغال احتمالی در آن کشور، همه و همه نوع تصمیم گیری ما به عنوان فرد متقاضی اپلای را رقم می زند. تحصیل در اتریش می تواند زیر و بمی داشته باشد که در مصاحبه زیر به برخی ابعاد آن پرداخته میشود:

فرایند اپلای چقدر زمان برد؟

پاسخ : فرایند اپلای خب اینگونه است که فرد نمی داند اگر زبان خواندن را هم در این فرایند بگذارد یا خیر یا رزومه کردن در آن است یا خیر. فرایند اپلای من برای آن سالی که می خواستم اپلای کنم از اول اردیبهشت شروع شد و در مرداد تافل دادم یعنی در این مدت داشتم زبان می خواندم و رزومه می گذاشتم. و از اوایل تابستان هم شروع کردم به دنبال پوزیشن دکتری گشتن و ایمیل زدن. این شروع شد تا اواخر آبان ماه ادامه داشت و نتیجه من در اواسط مهر آمد ولی چون مطمئن نبودم تا اواخر آبان صبر کردم تا اپلای کنم.

چگونه برای اروپا ـ اتریش اپلای کنم؟

دلایل متعددی برای اپلای در یک کشور خاص وجود داره

برای چند دانشگاه اپلای کردید و هدفتان از ابتدا اتریش بود؟

پاسخ : هدف من اروپا بود و من دو دلیل برای انتخاب اروپا داشتم. یک، نزدیکی به ایران برای من مهم بود تا بتوانم سالی چند بار به ایران سفر کنم. دوم، این که من خیلی به سفر علاقه دارم و دوست داشتم جایی باشم که بتوانم همزمان به کشورهای دیگر هم سفر کنم.

به خیلی جاها در اروپا پلای کردم و هدف اولم آلمان بود. و همچنین به سوئیس، فانلاند، هلند و دانمارک هم اپلای کردم. و چون به عقیده ی من دکتری مقداری شانسی است چون خیلی به این مربوط است که کاری که تو کرده ای با کاری که قرار است در دکتری انجام دهی به هم ربط داشته باشد.

 و ثانیاً به این مربوط است که آن دانشکده ای که آمده است و پروژه را تعریف کرده است در دانشجوهای ارشد خود کسی را بشناسد که دارد فارغ التحصیل می شود، به احتمال زیاد آن فرد ارجحیت دارد. برای همین حتی اگر تو بهترین باشی آن ها چون یک نفر را از قبل دیده اند ممکن است او را انتخاب کنند.

من داشتم اپلای می کردم برای جاهای مختلف و ( Marie curie organization) را پیدا کردم که در واقع پروژه های اتحادیه ی اروپا است که احتمالاً خیلی ها با آن آشنا باشند. اتحادیه اروپا در سال ۲۰۱۴ (hoarsen 2020 ) را تعریف کرد. که گفت ما می خواهیم یک بودجه ای را تخصیص دهیم به research. حالا marie curie organisation بود که گفت ما می خواهیم در این قضیه به شما کمک کنیم. و یک بودجه ی زیادی را گرفت و آن را دانشگاه های مختلف و صنایع مختلف برای آن اپلای می کردند و می گفتند ما می خواهیم برای آن پروژه ای تعریف کنیم و از این بودجه هم می گرفتند.

خب این پروژه ای هم که من برای آن اپلای کردم، در این marie curie organisation تعریف شده بود و من از طریق وب سایت marie curie organisation آن را پیدا کرده بودم. برای آن اپلای کردم، چند دانشگاه بود برای مثال دانشگاه rwth آخن بود که الان در پروژه ی ما پارتنر پروژه است و دانشگاه leoben اتریش .

برای انتخاب سه گزینه می توانستیم انتخاب کنیم که خود من چون آلمان را دوست داشتم اول rwth را انتخاب کردم و گزینه ی دومم اتریش بود که به این دلیل اتریش را انتخاب کردم که این پروژه بیشتر به کاری که من کرده بودم ربط داشت نسبت به پروژه ای که تعریف شده بود در آخن. و خب خود من هم فکر می کردم این را قبول شوم. و قبول شدم و بعد هم دیگر صبر نکردم برای بقیه اپلای هایی که کرده بودم. دوست داشتم که زودتر بیایم اینجا و تجربه کنم. پروژه ای هم که برای آن اپلای کرده بودم تقریباً نیمه صنعتی بود و برای همین آن را بیشتر از اپلای های دیگرم دوست داشتم.

اول دانشگاه را انتخاب کردید سپس با استاد مکاتبه کردید؟

پاسخ : خیر؛ پروژه های phd اکثراً در اروپا این گونه است. من به استاد ها هم ایمیل زدم حتی کانادا هم به استاد ایمیل زدم چون آن جا بیشتر این گونه است که شما به استاد ایمیل می زنید. اروپا هم شروع کردم هم سایت دانشگاه ها را گشتم و هم سایت هایی که پی اچ دی پوزیشن میگذارند را گشتم. همزمان هم به استادهایی در دانشگاه آلمان هم ایمیل زدم. اکثر استاد ها این گونه بود جوابشان که شما به وب سایت دانشگاه مراجعه می کنید و اگر پوزیشنی وجود داشته باشد ما در آن جا قرار داده ایم. فقط یک مورد بود در یک دانشگاهی که در اشتوتگارت بود اگر اشتباه نکنم در آلمان که استاد گفت من می خواهم پوزیشن تعریف کنم و رزومه ی شما را هم دوست دارم فقط این که پوزیشن ما فاند ندارد و شما خودت باید اپلای کنی برای فاند. فقط همان یک مورد بود. یعنی می خواهم بگویم اگر هدفتان اروپا است بیشتر تلاشتان را روی گشتن وب سایت های دانشگاه ها و سایت هایی را که این organization ها هستند بگذارید.

 اصلاً امکان ندارد که با استاد هماهنگ کنیم که به یک وب سایت بریم و پروژه ای را برایمان توصیه کند؟

پاسخ : من نمی گویم راهی ندارد. اگر استاد دنبال تعریف پروژه باشد یا پروژه ای را تعریف کرده باشند که دارند برای آن دانشجو می گیرند، قطعاً شما به او ایمیل بزنید به شما آن پروژه را معرفی می کند. ولی خب باز هم روند اپلای برای آن پروژه می رود به سمت سیستم دانشگاه و سیستماتیک آن. چون این جا این گونه است که من در دانشگاه خود از نزدیک می بینم که چگونه پروژه ها تعریف می شود.

این جا این گونه است که استاد ها در ابتدا ریسرچ پروپوزال Research proposal پروژه را می دهند به صنعت و بودجه آن را تأمین می کنند و سپس دانشگاه به آن ها اجازه می دهد که پروژه ی phd را تعریف کنند چون بودجه اش تأمین شده است و باید هم در دانشگاه تبلیغ کنند. این گونه نیست که خودشان هر کس را که خواستند بگیرند. قانون دارند که باید تبلیغ کنند. بخاطر همین هم در خصوص نحوه نوشتن Research proposal، موضوع نگارش ریسرچ پلن و کیس و منابعی که در خود ریسرچ پروپوزال لحاظ میشه و خروجی تجاری اون و نوآوری هاش خیلی سخت گیری وجود داره؛ شاید بشه گفت که اپلای ابرود شخص من تا ۸۰ درصد روی ریسرچ پروپوزالی که نوشتم چرخید. که البته خیلی مشورت گرفتم توی نوشتن

در مورد فاند توضیح میدهید ؟ آیا خود شما فاند دارید؟ از ابتدا فاند داشتید یا بعد از اینکه رفتید گرفتید؟

پاسخ : از ابتدا فاند داشتم. اکثر دانشجوهای دکتری حداقل در اتریش را می توانم بگویم که تحصیلشان کار حساب می شود و حقوق تقریباً برابری هم در تمام دانشگاه های اتریش دارند. این قانون کشوری است که همه ی دانشجوهای دکتری باید حقوق داشته باشند. بخش زیادی از کاری که دانشجو پس از پذیرش در مقطع دکتری دانشگاه های اتریش میکنن Apply abroad in Austria روی ریسرچ پروپوزال و پایان نامه دکتری شان هست.

با فاند تحصیلی همه چیز هم ساپورت می کند با هزینه ی زندگی در اتریش ؟

پاسخ : بله. خیلی حقوق خوبی می دهند.

در مورد رقابت نسبت به کانادا و آمریکا چگونه است ؟

حداقل رتبه ی زبان چند باید باشد؟ تفاوتشان در چیست ؟

چه معدلی را می خواهند؟

پاسخ : در مورد زبان می توانم بگویم یک مقدار خیالتان راحت تر باشد. اینگونه است که آن مدرک زبان صرفاً برای آیلتس شش یا شش و نیم قبول است. بیشتر برای ارشد این قانون هست ولی برای دکتری این قانون مدرک زبان وجود ندارد و در مصاحبه زبانتان را می سنجند. بهتر است که زبان در رزومه تان وجود داشته باشد ولی زبان شما بیشتر با آن مصاحبه هایی که با شما انجام می شود سنجیده می شود. بنابراین از لحاظ زبان راحت تر است.

رقابت های دیگری هم که بخواهم بگویم، مثلاً معدل برایشان مهم است. مقاله زیاد برایشان مهم نیست. چون خودشان هم برای ارشد که من دیدم فقط ترم آخر روی آن وقت می گذارند و می دانند که دانشجوی ارشد قرار نیست به مقاله برسد و این یک امتیاز بالایی به ما ایرانی ها می دهد که دو سال ارشد را روی پروژه کار می کنیم. بنابراین بیشتر معدل برایشان مهم است تا مقاله و تجربه ی کاری هم می تواند برایشان مهم باشد.

در مورد نیمه صنعت بودن و علمی بودن و به طور کل تفاوتشان را برایمان توضیح دهید؟

پاسخ : بعضی دانشگاه ها هستند مثل دانشگاه این جا تقریباً همه ی بودجه شان از صنعت می آید. یعنی تا جایی که من دیده ام دولت نمی تواند بودجه ای به دانشجویان دهد و هرچیزی که هست از صنعت می آید. و این رشته هایی هم که دانشگاه لوبن دارد تقریباً همه صنعتی هستند و مهندسی اند مثلاً ما فقط یک ریاضی داریم که غیرمهندسی است. دانشگاه های دیگر مثل دانشگاه وین دانشگاه کامل تری است و تقریباً همه رشته ها را دارد. خب باز بسته به رشته که صنعتی است یا نه و بودجه اش از دولت می آید یا از صنعت می آید است.

تفاوتی هم دارد نسبت به کاری که می کنید؟

یعنی این تفاوت را هم در کاری که می کنید هم حس می کنید؟

یعنی برای مثال شما برای صنعتی کار می کنید که بعد از این که فارغ التحصیل شدید در آن صنعت نقش خوبی ایفا کنید؟

پاسخ : بله دقیقاً. این را کاملاً من حس می کنم. اینگونه است که برای مثال در دانشگاه ما سه بار در سال ما با پارتنرهای صنعتی پروژه هایی که تعریف می شود برای دانشکدمان گزارش می دهیم به صورت رو در رو. یعنی از آن ها دعوت می کنیم می آیند دانشکده و ما به آن ها گزارش کار می دهیم. در واقع کاملاً حس می کنیم که پروژه ی ما مهم است برای صنعتی که این پول را داده است. می توانم بگویم که صنایع در این جا با دانشگاه ما رابطه شان خیلی خوب است.

 آن زمان که من داشتم اپلای می کردم و سرچ کردم در مورد دانشگاه لوبن در اتریش بیشترین استخدام را دانشگاه لوبن دارد بعد از تحصیل. حتی مثلاً به مردم اتریش هم می گویی من دارم در (manta university) درس می خوانم، اسم آن معروف است و می گویند چقدر عالی. چون تحصیل در این دانشگاه هم خیلی سخت است و معمولاً دانشجوها لیسانسشان مینیمم شش سال طول می کشد. ولی همان مدرک لیسانسشان آنقدر معتبر است که اکثراً استخدام می شوند.

سوال : در مورد سختی تحصیل در آن جا هم توضیح می دهید؟

دکتری اتریش چند سال طول می کشد؟

اپلای چقدر طول میکشد

پاسخ : در مورد سختی ها بگویم که بخش آسان آن به من رسیده است. یعنی اینگونه است که لیسانس خیلی سخت است بعد ارشد و بعد هم دکتری. و بخش آسان آن به من رسیده است و مثلاً من ۲۰ واحد بیشتر درس ندارم. ولی آن ها در ارشد ۱۳۰ واحد در حد لیسانس ما باید پاس کنند.

در مورد چند سال طول کشیدن هم لیسانس از بقیه بیشتر طول می کشد. بعد در این جا قبلاً یک مدرکی داشته اند به نام دیپلم engineer که درواقع لیسانس و ارشد باهم بوده است. که به تازگی بخاطر قانون کل اروپا آن را به دو بخش لیسانس و ارشد تقسیم کرده اند. آن شش سالی که من گفتم برای همین جفتشان باهم بود. ولی خب این ها دوست دارند که باز هم با همان سیستم قبل پیش روند و برای همین لیسانس را خیلی سخت می گیرند. مثلاً من این جا دیده ام بچه هایی را که لیسانسشان را پنج شش ساله گرفته اند ولی ارشدشان را یک ساله تمام کردند. دکتری این جا سه ساله است. فکر می کنم در اکثر اروپا اینگونه است که سه ساله باشد. البته خب بسته به پروژه و بودجه ای که رسیده به آن صنعت احتمال بیشتر کردن آن است.

مورد بعد هم در این جا نمایشگاه کار دارند و هر سال یک بار برگزار می شود. می توانم بگویم که تقریباً شبیه به همان نمایشگاه کار خودمان در ایران است. یعنی خیلی اینگونه نیست که بیایند استخدام کنند.یعنی اکثراً می آیند و می گویند که ما پوزیشن هایمان روی وب سایت هایمان قرار دارد. ولی در این که مدرک این دانشگاه برایشان مهم است هیچ شکی ندارم. البته نکته ی دیگری هم که برایشان مهم است کارآموزی است.

در مورد این کارآموزی توضیح می دهید که چگونه است؟

در دکتری هم کارآموزی داریم؟

پاسخ : خوشبختانه در دکتری تعریف شده نیست و بستگی به پروژه دارد. خوشبختانه پروژه های ماری کوری که در اتحادیه ی اروپا تعریف می شود اکثراً این قضیه را دارد که فرد researcher باید سفر کند و برود در یک راه دیگر و دوره ای را بگذراند. و این خوبی پروژه های ماری کوری است و اکثرشان این را دارند. ولی خب برای دکتری قضیه فرق می کند چون بعد از آن استخدام شدن دانشجوهای دکتری یک مقدار محدود تر است و مربوط است به بخش آر اند دی شرکت ها و بخش آکادمی به طول کل. برای همین چون محدود تر است برای research که انجام می دهی به دردشان بخورد کار دارند تا این که کارآموزی رفته باشی و سابقه ی کار داشته باشی.

پس اگر در ارشد تموم کنیم، عموماً نمی رویم سمت بخش های research آن شرکت ها و به سابقه ی کارمان نگاه کنند. در غیر آن صورت در دکتری باشیم بیشتر می رویم به سمت R&D و مصاحبه هایی که می شود و نگاه می کنند به مقاله ها و کارهایی که کردیم. درست است؟

پاسخ : بله دقیقاً. حالا این قانون نوشته شده نیست ولی می توانیم بگوییم اکثراً اینگونه اند.

سوال : خب بحثی است که می گوییم اگر دکتری بگیریم مجبور می شوند بیشتر به ما حقوق دهند پس نگیریم بهتر است. درباره ی این موضوع توضیح می دهید که در اتریش چگونه است؟ آیا چنین چیزی وجود دارد یا خیر؟

پاسخ : بله این قانون هم در این جا وجود دارد. حالا این که چه مقدار تأثیر می گذارد روی استخدام کردن افراد، می توانم بگویم که در بخش آر اند دی که می خواهند استخدام کنند، به این قضیه اصلاً توجه نمی کنند. چون وقتی که کمپانی آر اند دی تصمیم گرفته است که یک آر اند دی داشته باشد، اصولاً مدیر آن شرکت خود را قانع کرده است که این به درد من می خورد و بودجه را هم برای آن کنار گذاشته است.

 ولی خب برای پوزیشن های معمولی که وجود دارد که  research در آن زیاد اهمیت ندارد، برای آن پوزیشن ها قطعاً تأثیرگذار خواهد بود. خب می آیند و می بینند که اگر کسی هست که سابقه ی کاری ارشد دارد و سابقه ی کاری او خوب است برای آن پوزیشن، بیشتر ترجیحش می دهند به کسی که دکتری خوانده باشد. چون به هرحال می خواهند حقوق کمتری دهند.

پس حقوقشان هم متفاوت است؟

پاسخ : بله چون قانون وجود دارد که وقتی مدرک بالاتر است حقوق آن هم باید بیشتر باشد. اتفاقاً برای یکی از دوستان خودم در این جا اخیراً اتفاق افتاد که خودش راضی بود حقوق کمتر بگیرد آن جا هم راضی بودند که حقوق کمتر دهند ولی قانون اجازه نمی داد و می گفت شما اگر می خواهید او را استخدام کنید باید حقوق بیشتری به او دهید.

سوال : این موضوع شایع است یا در موارد اندکی آن را می بینیم؟

پاسخ : نه بیشتر برای شرکت های کوچک و نوپا بیشتر این موضوع اهمیت دارد. وقتی که شرکت بزرگ باشد واقعاً حقوق یک نفر، دو نفر برای آن تأثیری ندارد. وقتی مهارت وجود داشته باشد دیگر برایشان اهمیت ندارد. بنابراین من پیشنهاد می کنم که اگر آدم research هستید، اهمیت نداشته باشد این موضوع برایتان که بروید سمت research و فکر کنید آن قضیه را از دست می دهید. خیر این گونه نیست.

خب در مورد اتریش برایمان بگویید. زندگی چطور است و چقدر سخت می گذرد ؟

حس می کنم زندگی در اروپا آنقدر ماشینی نباشد. برایمان توضیح می دهید که چگونه است ؟

پاسخ : این جا یک مقدار راحتتر می گیرند و واقعاً انتظار ندارند که شما بیشتر از چهل ساعت در هفته کار کنید. چون قراردادی که با شما دارند چهل ساعت در هفته است. ولی خب درست این است که دکتری قطعاً بیشتر از شما زمان می گیرد. چون مثلاً می توانم بگویم ۲۰ واحدی که درس دارید بخواهید برایشان بخوانید باید زمانی اضافه تر از آن زمانی که در لب هستید را برایشان بگذارید. یا برای مثال مقاله ای می خواهید بنویسید، خب البته یک مقدار به خود فرد هم بستگی دارد چون شما مثلاً می خواهید یک مقدار فشار بیشتری را می خواهید تحمل کنید تا مقاله ی بیشتری داشته باشید که بعد از آن کارتان راحت تر باشد. به هر حال این رقابت همیشه وجود دارد.

 ما کسی هستیم که از یک جهان دیگر به این جهان آمده ایم و اگر بخواهیم خودمان را ثابت کنیم، باید بیشتر وقت بگذاریم. آنقدر رقابتی و سخت مثل آمریکا نیست، این جا خیلی راحت تر است اوضاع ولی باز هم بستگی به خود شخص دارد که می تواند وقت بیشتری بگذارد یا خیر. مثلاً در این جا با یک مقاله می توانید دکتری خود را دفاع کنید ولی خب استاد من به من می گوید چهار مقاله بنویسم تا paper Thesis کنم. و لازم نباشد تز را بنویسم. و من دوست دارم بیشتر وقت بگذارم و بروم به سمت آن قضیه.

سوال : پس زیاد سخت نمی گذرد؟

پاسخ : خیر، می توانم بگویم از آمریکا رقابت کمتر است. چون این جا سرمایه داری نیست که هر چقدر بیشتر تلاش کنی بیشتر بدست می آوری. این موضوع وجود دارد ولی نه مانند آمریکا. در واقع آن قانون های تکس هم که دارند باعث می شود همه در یک سطح قرار داشته باشند. برای همین از این لحاظ راحت می گذرد ولی خب نقطه ی سخت آن زبان است.

سوال : زبان چگونه است ؟ منطقاً افرادی که می آیند انگلیسی می دانند و خود اتریشی ها منطقاً مینیممی از انگلیسی را می دانند و مشکلی در این زمینه نیست ؟

پاسخ : در حوزه ی آکادمیک می توانم بگویم که اتریشی ها خیلی خوب زبان انگلیسی را می دانند. ولی برای مثال از راننده ی اتوبوس نمی شود انتظار داشت که بداند. من خودم در شهر آلمانی صحبت می کنم چون نمی توانیم با مردم عادی انگلیسی صحبت کنیم و انتظار داشته باشیم جوابمان را بدهند. ولی خب در دانشگاه این مسئله وجود ندارد.

ای من میگه که برای لیسانس و ارشد بله قطعاً می شود. ولی برای دکتری انگلیسی را می خواهند. چون می خواهند که مقاله بنویسید. و فضا هم همین طور است و ما در تمام جلساتی که حضور داریم زبان اول انگلیسی است که ما صحبت می کنیم. ولی زبان آلمانی یک پلاس است، حتی برای دکتری خواندن.

پس مجبور هستیم برای زندگی و گذراندن امور و ارتباط با مردم آلمانی بیاموزیم؟

پاسخ : و برای پیدا کردن کار بعد از تحصیل زبان آلمانی خیلی مهم است. چون محدود می کند و اگر فقط انگلیسی بدانیم، فقط مجبور هستیم برای کمپانی های اینترنشنال اپلای کنیم. و این گونه خودمان را محدود کرده ایم. و آن کمپانی های اینترنشنال خیلی از افراد دیگر از چین و هند و … که تعدادشان زیاد است برایشان اپلای می کنند. اگر می خواهید که محدود نباشید برای کمپانی های آلمانی زبان هم اپلای کنید.

هزینه ی زندگی در اتریش چگونه است ؟

من در مورد پایتخت شهر وین می گویم. هزینه ی دانشجویی به طوری که در خوابگاه زندگی کنید و خودتان غذا درست کنید می توانم بگویم با ۹۰۰ یورو در ماه می تواند جمع شود. ولی خب ماکسیمم هم دارد و این هزینه می تواند تا ۱۵۰۰ یورو هم افزایش یابد به طوری که تنها زندگی کنید و بیشتر خوشگذرانی کنید. در شهر من که شهر کوچکی است و فقط ۲۵۰۰۰ نفر جمعیت دارد و نصف این ۲۵۰۰۰ نفر دانشجو هستند، که خب دقیقاً هزینه ها می تواند نصف شود و با ۵۰۰ یا ۶۰۰ یورو خیلی راحت می توانیم زندگی کنیم.

اگر دکتری باشید و حقوق داشته باشید مثل من ، یک مقدار راحت تر می توانید زندگی کنید.

حقوق دانشجوی دکتری چقدر است؟

تقریباً ۱۸۰۰ یورو.

این به همرا تکس است ؟

بله قبل از تکس ۲۶۰۰ یورو بوده است.

شهر چگونه است ؟

چون در کانادا یا آمریکا می گویند تا ساعت ۹ کار می کنیم آخر هفته هم به طبیعت می رویم . درباره ی این توضیح می دهید که اتریش چگونه است ؟

پاسخ : یک مقدار تقریباً به همین شکل است. در شهر وین که شهر بزرگی است شرایط خیلی بهتر است و تفریحات بیشتری وجود دارد. ولی شهر من که شهر کوچکی است مغازه ها ساعت ۷ شب تعطیل می شوند و تقریباً در طول هفته هیچ فعالیتی بعد از آن ساعت دیده نمی شود و فقط در خوابگاه های دانشجویی دانشجوهای اینترنشنال دور هم جمع می شوند. آخر هفته ها یعنی جمعه ها و شنبه ها بیشتر بیرون می روند و جمعیت را می بینید. یکشنبه ها هم که کلاً تعطیل است و حتی پایتخت هم تعطیل است. و تبدیل می شود به کشور مردگان چون مخصوصاً اتریش هم شهری مذهبی است و کلیساها هم هستند و به یکشنبه ها خیلی اهمیت می دهند که باید با خانواده باشند و بیرون نمی آیند.

در مورد ادامه ی زندگی در اتریش از شما سوال دارم. شرایط اقامت دادن در اتریش چگونه است؟ و چند سال طول می کشد که در اتریش اقامت بگیریم و بعد از آن پاسپورت ؟

برای اقامت در اتریش اینگونه است که اگر شما کار کنید، یا مثلاً همین دکتری که کار محسوب می شود؛ بعد از ۵ سال کار شما اقامت دائم می گیرید.

سوال : یعنی آمدیم ۳ سال. ۲ سال بعد از آن ؟

پاسخ : بله ۲ سال هم کار کردید یا دکتری طول کشید. ۵ سال می شود اقامت دائم و ۱ سال بعد از آن ۵ سال اگر قرارداد داشته باشید با یک جایی و قراردتان هم طولانی مدت باشد، بعد می توانید برای پاسپورت هم اپلای کنید. ولی اگر قرارداد نداشته باشید قانون اینگونه است که بعد از ۱۰ سال است. یعنی آن ۶ سال باید متداوم باشد ولی اگر بین آن وقفه باشد مثلاً یک مدت کار نکنید، می گویند بعد از ۱۰ سال پاسپورت می دهیم.

سوال : در کل کشورهای اروپایی هم همین قضیه هست یا موارد استثنایی هم داریم ؟

پاسخ : هلند و آلمان را می دانم که خیلی راحت تر است و مدت آن کمتر است. سوئیس می دانم که غول مرحله ی آخر است و فکر کنم ۱۲ سال است. که این جا نصف آن است. به هر حال کشور با کشور فرق می کند. اتریش می توان گفت نه خیلی سخت است و نه خیلی آسان.

 نسبت به کانادا و آمریکا زمان زیادی می گذرد تا پاسپورت بگیرند؟

سوال داریم که حالا با توجه به این که در اتریش زندگی می کنید، نسبت به کشورهای اروپایی این موضوع را بررسی کنید که چه مزیت هایی در اتریش وجود دارد با توجه به این که کشور های انگلیسی زبان در اروپا کم است؟

پاسخ : بله این قضیه وجود دارد و کشور های انگلیسی زبان در اروپا کم است. خود من در سفرهایی که داشتم متوجه شدم انگلیسی زبان ترین کشور در این جا هلند است. به طوری که من در هلند سوار اتوبوس شدم و راننده با من با لهجه ی آمریکایی صحبت کرد و من تعجب کردم. از لحاظ زبان اتریش نسبت به خیلی از کشور ها مثل ایتالیا یا فرانسه خیلی بهتر است و می توانم بگویم تقریباً مثل آلمان است.

مزیت ها و خوبی های اتریش را بخواهم بگویم یکی طبیعت آن است که خیلی طبیعت زیبایی دارد. مزیت دیگر آن این است که رقابت در این جا پایین است و با یک مقدار تلاش بیشتر نسبت به تلاشی که در ایران داشتید، این جا می توانید خودتان را جا بی اندازید. خوبی دیگر این است که مردم آن به دلیل این که بین آلمان و ایتالیا هستند از خوبی ایتالیایی ها هم خو گرفتند و یک مقدار مهربان تر هستند. ولی خب خیلی هم خوب نیستند مثلاً در جمع های دوستانه ی خود سعی می کنند خارجی ها را راه ندهند.

سوال : پس انتظار نداشته باشیم که خیلی وارد گروه هایشان شویم ؟

پاسخ : بله. به صورت فردی و تک تک دوستان خوبی هستند ولی در جمعشان دعوتتان نمی کنند. ولی این قضیه در حوزه پروفشنال تأثیری ندارد.

 و خوبی دیگری هم که دارد این است که اتریش دقیقاً وسط قرار دارد و ۸ کشور همسایه دارد.اچر سفر دوست داشته باشید این ویژگی خیلی خوبی است. ولی خب از بدی آن می توانم بگویم که مثلاً کشوری مثل هلند و آلمان و فرانسه که جمعیت بیشتری دارند، یک مقدار موقعیت کاری در آن کشورها بیشتر است.

سوال : می توانیم در اتریش تحصیل کنیم و بعد مطمئن باشیم که می توانیم برویم به یک کشور دیگر اروپایی شروع به کار کردن کنیم ؟

پاسخ : بله. شما در اتحادیه ی اروپا درس بخوانید تقریباً دانشگاه های اتحادیه اروپا را همه ی کشورها قبول دارند چون که در یک سیستم اند و مدرکتان را که قطعاً قبول دارند و بعد اگر زبان اضافه ای هم بدانید خب خیلی کمک می کند. مثلاً اگر آلمانی بدانید، آلمان و سوئیس اضافه می شوند و اگر فرانسه بدانید بخشی از بلژیک و سوئیس اضافه می شوند، اگر هلندی بدانید هلند و بلژیک اضافه می شوند.

سوال : بسیار عالی. سوال های من تمام شد. نکته ای بود که من به آن اشاره نکرده باشم و شما حس کنید مهم است و توضیح دهید؟

پاسخ : نکته ی دیگر که بخواهم بگویم ، اگر برای دکتری اپلای می کنید همه جا چنگ بزنید و خیلی به این توجه نکنید که دقیقاً همان کاری باشد که در ارشد انجام دادید. یعنی حتی اگر کمی هم مربوط بود به سمت آن بروید. مثلاً من در ارشد پروژه ام بیومکانیکی بود (ستون فقرات) و الان آمده ام روی کوره های ذوب فلزات کار می کنم. زمین تا آسمان فرق است بین این دو ولی خب چون تجربه ای داشتم روی سیمولیشن مکانیک که کمک کرد به من. برای همین هر بخش کوچکی هم اگر به کاری که انجام دادی مرتبط بود اپلای کنید. دوست دیگری دارم که از افغانستان اینجا اپلای کردند و لیسانس و مستر رو فلسفه خودند و اینجا الان جامعه شناسی میخونن. دوست دیگری از ترکیه اینجا هستن که ایشون هم اپلای دکتری از مستر انجام دادن و لیسانس و ارشد رو مدیریت دولتی گذروندن و الان اینجا مارکتینگ میخونن که بازارکار خوبی هم داره. همسایه محل اقامتم یه دوست دیگه ای هستند که روانشناسی بالینی رو برای مقطع کارشناسی ارشد و مستر خودنده اند و اینجا هم همین بالینی و تریال دارن ادامه میدن که ایشون البته کار بالینی و پروژه هم دارند که فاند خوبی هم گرفته اند اینجا ..

مورد دیگر این که قبل از شروع اپلای زبان را ببندید. اگر مثلاً قرار است سال دیگر اپلای کنید، زبان را سریع تر ببندید که وقتتان را کامل روی اپلای بگذارید.

سوال : دکتری مجدد بهتر است یا پست دکتری ؟ و میزان فاندشان فرق دارد یا خیر؟

پاسخ : خب بله پست دکتری فاندش بیشتر است . در بعضی از دانشگاه ها پست دکتری اینگونه است که ترم پست داک برایشان استفاده نمی شود. مثلاً در دانشگاه من برای پست دکتری assistant researchers استفاده می شود. در اپلای کردن به این موضوع هم دقت کنید و در مورد پوزیشن ها و تیترشان سرچ کنید. پست داک حقوقش بیشتر است و بعد در اتریش دکتری مجدد را دوست ندارند. یک رشته را دو بار خوندن یک مقدار در پذیرش آن سخت گیری می کنند.

سول : اگر مقاله آیسن نداشته باشیم برای دکتری ایرادی ندارد ؟ گفتید که اینجا انتظاری ندارند.

پاسخ : بله من خودم submit شده داشتم و approve  شده نداشتم. بیشتر تجربه ای که داشتید و پروژه ای که انجام دادید و معدلتان مهم است.

سوال : جی آر ای GRE برای اروپا تأثیرگزار هست یا خیر ؟

پاسخ : خیر. من تنها تأثیری که شنیدم البته شاید اطلاعاتم کامل نباشد این است که دوستانی که داشتند جی آر ای می دادند می گفتند که در ایتالیا یک فاند خاصی است که یک جی آر ای و نمره ی بالاتری داشته باشید یک فاند دولتی وجود دارد که به افراد می دهند و در واقع بخشی از هزینه شما را کاور می کنند. ولی خب در اتریش می دانم که اصلاً جی آر ای وجود ندارد و خیلی ها آن را نمی شناسند.

در سه سال دکتری چقدر می توانیم زبان آن کشور را می توانیم بیاموزیم ؟

پاسخ : می دانم که در حد روزمره می توانید یاد بگیرید. حالا نمی توانید که بروید کتاب بخوانید یا مثلاً مقاله بنویسید ولی در استخدام روزمره مشکلی ندارید و به راحتی متوجه خواهید شد.

زبان تافل TOEFL هم برای اپلای قبول می کنند ؟

پاسخ : بله

سوال : من کارشناسی مکانیک بوده است و ارشد را انرژی می خوانم، می خواهم برای دکتری مکانیک بیایم. این تغییر رشته محسوب می شود یا خیر ؟ و اینکه بازار کار این رشته در اتریش چگونه است اگر اطلاع دارید توضیح دهید ؟

پاسخ : به نظرم تغییر رشته محسوب نمی شود چون هنوز مرتبط هستند به هم. مثلاً از مکانیک نمی روید برق بخوانید. اصلاً مشکلی ندارد و اگر دوست دارید حتماً به آن سمت بروید.

بازار کار رشته ی انرژی خیلی خوب است و خیلی افراد به سمت آن می روند در کل اروپا. ولی خب کاپیتان این تیم می توانم بگویم که هلند است. به طور کل هلند و سوئیس خیلی به این سمت می روند. صنایع اتریش هنوز خیلی قانع نشده اند.

سوال : برای ارشد هم مثل آن شرایطی که گفتید باید پوزیشن ها را در وب سایت پیدا کنیم ؟

پاسخ : ارشد که اکثراً پوزیشنی نیست. اگر دنبال فاند باشید باید سمت اسکالرشیپ بروید که خیلی محدود است. که آن را باز هم باید از سایت پیدا کنید در غیر اینصورت فرایند اپلای برای ارشد هم در وب سایت است.

کسی که ارشد نخوانده باشد می تواند دکتری بخواند ؟

یعنی بعد از کارشناسی مستقیماً برود به سمت دکتری ؟ همون اصطلاح دکتری مستقیم از لیسانس به دکتری

پاسخ : خیر. این جا چنین چیزی وجود ندارد.

در مستر فاند می دهند ؟

پاسخ : مستر را توضیح دادم اسکالرشیپ است ولی خیلی محدود است. ولی خب چیزی که وجود دارد برای این قضیه این است که شما می آیید این جا و یک ترم را باید با هزینه خود تقبل کنید و در همان ترم اول شروع کنید با استادان صحبت کردن و بتوانید تی ای و آر ای و کار در لب بگیرید. خب پوزیشن برای این چیزها زیاد دارند ولی اینگونه نیست که قبل از این که بیایید به شما این پوزیشن را بدهند. و این پوزیشن هم فاند خیلی بالایی ندارد و همان ۲۰ ساعت کار در هفته ای هست که همه می دانیم قانون این جا است.

سوال : آیا فاندش کافی نیست ؟

پاسخ : فاندش می توانم بگویم که با خرج هایتان سر به سر است. ولی اسکالرشیپ بحث آن فرق می کرد. برای آن اپلای می کردید و اصلاً برای آن کاری انجام نمی دهید. یک هزینه ای را می دهند برای این که شما یک فرد فوق العاده ای هستید.

سوال : در مورد گپ تحصیلی خیلی سوال داریم. اطلاعاتی دارید در این زمینه که برای ویزا گرفتن مهم است یا خیر ؟

پاسخ : برای دکتری گرفتن که می توانم بگویم اصلاً مهم نیست. مثلاً ما الان یک دانشجوی دکتری داشتیم که ۳۲ ساله هم هست و زن و بچه دارد و کلی هم کار کرده است. برای ویزا یک مقدار قضیه مشکل دارد چون وقتی سنتان بالا باشد و خانواده داشته باشید یک مقدار سخت می گیرند. ولی خب این در ذهنتان نرود که دست از تلاش بردارید. می توانم بگویم که باز هم این قضیه در این جا راحت تر از آمریکا است. مخصوصاً در کشورهایی که دوست دارند مهاجر بیشتری بیاید.

سوال : در مورد معدل و نمره ی زبانتان هم توضیح می دهید ؟

پاسخ : معدل لیسانس من ۱۷ و معدل ارشد ۱۷.۹۵ بود. نمره ی تافل هم ۱۰۴ بود. ولی خب نمره ی تافل زیاد اهمیت نداشت برایشان.

سوال : نمره ی کارشناسی چطور مهم بود یا خیر ؟

پاسخ : خیر. نمره ی مدرک آخر برایشان مهم است.

در مورد ویزای زوجین اطلاعی دارید که می شود یک فاند را اپلای کند و بیاید آن جا و کار کند ؟

پاسخ : بله. یک خوبی که اکثر کشور های اروپایی دارند این است که ویزای همسر خیلی بهتر از ویزایی است که خود فرد می گیرد چون آزاد است هرکاری که می خواهد انجام دهد.

سوال : در مورد رتبه ی کنکور و دانشگاهی که در آن تحصیل می کردید برایشان مهم است ؟

پاسخ : در مورد رتبه ی کنکور زیاد نمی دانند و کنکوری که ما در ایران دادیم را خیلی نمی دانند که چگونه است. ولی خب وقتی در رزومه خودت آن را قرار می دهی خودت به آن افتخار می کنی. شاید اگر برای استاد بفرستید کنجکاو باشد و از شما بپرسد. ولی معدل مهم است. دانشگاه هم خیلی مهم است.