نکته هایی برای اپلای دکتری اروپا

اپلای دکتری دانشگاه های اروپا شاید کمی متفاوت

در این مطلب چند نکته برای اپلای موفق پوزیشن دکترا دانشگاه های اروپا مطرح شده است

نکات مهم اپلای برای پوزیشن دکترا در اروپا

نکاتی پیرامون اینکه دقیقاً چطور باید برای دکترا اپلای بکنید، چه چیزهایی نیاز هست برای اپلای کردن و کلاً شانس برای اپلای دکترا چگونه است.

قبل از بیان سه روش اصلی اپلای دکترا در اروپا ارائه دو نکته ضروری است:

اهمیت مدرک زبان در اپلای دکتری دانشگاه های اروپا

نکته اول اینکه، بدون مدرک زبان هم می­شود اپلای کرد برای دکترا و در اروپا دکترا خوند، این امکان وجود دارد، بعضی از Position ها هستند که الزاماً (مخصوصاً از ابتدا) از شما مدرک زبان نمی­خواهند؛ اما پیشنهاد ما این است که حتماً مدرک زبان را اخذ کنید. اگر طبیعتاً برای Positionهای انگلیسی زبان می­خواهید اپلای کنید تافل (TOEFL) یا آیلتس (IELTS) باید امتحان بدید و مدرک زبان را بگیرید چون کارتون را راحت­تر می­کند. ولی با وجود اینکه یکسری Positionها هستند که مدرک زبان نمی­خواهند، شما مدرک زبان را بگیرید.

ددلاین دانشگاه ها برای اپلای پوزیشن دکتری

نکته دوم اینکه Positionهای اروپا معمولاً ددلاین (Deadline) ندارند. یعنی نه اینکه ددلاین ندارند، دارند ولی اینگونه نیست که یک وقت خاصی در سال باشد. مثلاً در آمریکا و کانادا گفته می­شود که در مدت December، January، February و March شما برای September سال بعد می­خواهید اپلای کنید. اما در اروپا اینگونه نیست و شما تقریباً هر وقتی در سال می­توانید اپلای بکنید و زمان­های متفاوتی هست در سال که می­توانید به دانشگاه بپیوندید و اضافه بشید. به همین دلیل نگران این قضیه نباشید که چه زمانی در سال هست و زمانی که مدرکتان آماده بود شروع کنید به اپلای کردن.

حالا برای اروپا سه نوع نحوه اپلای اصلی وجود دارد؛

روش اول (روش اصلی): اپلای کردن برای Positionها است.

 در اروپا دکترا شغل محسوب می­شود و برای اینکه یک نفر را برای یک شغل انتخاب بکنند یک اطلاعیه (Job Posting) روی وبسایت دانشکده­ها (Department) می­گذارند؛ شما می­روید و شرایط آن را می­خونید و برای آن اپلای می­کنید. اگر بخواهید دقیقاً دونه دونه وبسایت­های Departmentها را ببینید یعنی دانشکده­ها و دانشگاه­ها اون قسمت Vacancies یا Empty Positions شون را در سایتشون می­توانید پیدا کنید و این کار را انجام دهید، یک کار دیگری هم که ما راحت­تر کردیم در سایت ezapply هر کشوری را که برید (مثلاً آلمان) یک لیست وجود دارد که اسم دانشگاه جلوی آن نوشته شده است و یک لینک گذاشته شده که لینک اون Vacancies یا Empty Positions اون دانشگاه هست که می­توانید بروید و ببینید که مثلاً برای Ph.D مثلاً فرض کنید رشته ریاضی آیا در آن زمان موقعیتی وجود دارد یا خیر.

پی اچ دی پروپوزال، مشاوره نگارش ریسرچ پروپوزال اپلای دکتری، انگیزه نامه، سی وی CV رزومه و مدارک علمی اپلای دانشگاه های خارجی

Phd-proposal Apply abroad - Research proposal - CV - SOP

اما راه دیگر این هست که یک سری وبسایت­ها این موقعیت­ها را لیست می­کنند. در واقع یکسری موتور جستجو دارند و تمام این موقعیت­ها را پست می­کنند و لیست می­کنند و شما می­توانید داخل آنها جستجو کنید و این موقعیت­ها را پیدا کنید. نکته اینکه این وبسایت­ها خیلی متعدد هستند ولی در اینجا چند مورد از آنها که وبسایت­های بهتری هستند ذکر می­شود:

اولین سایت، که بهترین (یا یکی از بهترین­ها) هست:

https://academicpositions.com/

طبیعتاً با توجه به اسم این سایت باید توجه داشته باشید که علاوه بر Positionهای دکترا Positionهای پست داک هم دارد، Positionهای Tenor Track و Faculty Position هم وجود دارد مثلاً Assistant Professor، استادیار، دانشیار و همه اینها را دارد ولی خب شما طبیعتاً اگر به دنبال Ph.D. هستید، Ph.D. را انتخاب می­کنید و بعد می­توانید کلید واژه (Key word) مد نظرتون را بزنید و Ph.D. Positionهایی که وجود دارند را پیدا بکنید و اطلاعیه شغلی آن را ببینید، مدارکش را آماده بکنید و برای آن موقعیت اپلای بکنید.

سایت دیگر:

https://scholarshipdb.net/

این هم سایت خیلی خوبی هست. اگر دارید در آلمان اپلای می­کنید، سایت

https://www.daad.de/en/

خیلی سایت خوبی هست.

یکسری سایت­های دیگری نیز هستند حتی مقداری معروف­تر از این سایت­ها هستند و شما زمانی که مثلاً سرچ می­کنید «Ph.D. in Europe» اینها شاید بالاتر بیایند ولی شاید به اندازه این سایت­های بالا مفید نباشند. با این حال شما اول این سایت­های ذکر شده را استفاده کنید بعد بروید سراغ سایت­های دیگر و در این سایت­ها هم می­گردید. یکی از معروف­ترین سایت­ها

https://www.findaphd.com/

این سایت همین حالت را دارد که می­توانید کلید واژه خود را سرچ کنید و ببینید در چه زمینه­ای موقعیت دکترا هست و برای آن اپلای کنید. نکته­ای که باید ذکر شود این است که این سایت تمرکز بیشتری روی بریتانیا دارد مثلاً زمانی که اولین بار می­روید به این سایت بیشتر دانشگاه­های انگلیس، ایرلند و ولز و …. را می­آورد ولی خب در جاهای دیگری موقعیت دارد و می­توانید پیدا کنید. نکته دیگری که در مورد این سایت هست این است که خیلی خاص معمولاً اشاره می­کند که اگر این موقعیت دکترا Funded هست یا مثلاً Self-Funded هست. وقتی گفته می­شود Self-Fund یعنی خود دانشجو باید هزینه ها را پرداخت کند و این در هیچ جای اروپا به غیر از انگلستان و بریتانیا خیلی باب نیست که شما چه مکاتبه بکنید و چه برای این Positionها اپلای کنید (مخصوصاً وقتی مکاتبه می­کنید) خیلی راحت اساتید جواب می­دهند و دعوت به آمدن می­کنند فقط باید شهریه دانشگاه را بدهی. ولی خب بعضی از Positionها هست در همین سایت که نوشته Funded Ph.D. Position که این مد نظر شما هست اگر بخواهید که بورسیه داشته باشید.

سایت دیگر

https://www.phdstudies.com/

هم هست که بد نیست ولی خب نسبت به گزینه ­های دیگر اولویت ندارد. سایت دیگری هم هست که خیلی معروف است

https://www.phdportal.com/

هست. نکته­ای که این سایت دارد این هست که شما وقتی یک رشته­ای را می­زنید، تعداد زیادی برای شما دانشگاه می ­آورد. ببینید این خیلی مهم است که این مطلب را درک بکنید که این به این معنی نیست که الان همه اون دانشگاه­ها در آن رشته ­ها دارند دانشجوی دکترا می­گیرند. به این معنی هست که آن دانشگاه خاص، مقطع دکترا را در آن رشته دارد ولی اینکه الان برای اون دانشجو می­گیرد، الان مشخص نیست و به طور خاص این سایت این موضوع را مشخص نمی­کند. به همین دلیل شاید این سایت برای پیدا کردن Position بهترین گزینه نباشد ولی خب در اولویت­های بعدی می­توان از این سایت استفاده کرد.

همه این سخنان برای روش اصلی و اول پیدا کردن برای Ph.D. Position در اروپا بود.

روش دوم: مکاتبه با اساتید

همانگونه که در اروپا و کانادا گفته شده، اینکه باید استاد پیدا کرد و به آنها ایمیل بزنید و بگید که می­خواهم دانشجوی دکترای شما بشوم. این روش، روش اصلی نیست ولی خیلی وقت­ها جواب می­دهد. در بیشتر کشورهای اروپایی دکترا مجانی است مثل کشورهای اسکاندیناوی، آلمان و …. . شما می­توانید مکاتبه بکنید با اساتید و استادی قبول کند و بگوید خیلی رزومه خوبی داری و برای Scholarshipها باید اپلای کنی یا اینکه حالا فعلاً بیا و یک کار پاره وقت بگیری یا یک کار در دانشگاه برای شما پیدا کنیم و یک درآمدی داشته باشی یا اینکه حالا فعلاً بیا و هزینه زندگی را از طرف خودت بده تا بعداً مشخص شود که چه می­شود. این هم روشی هست که گاهاً بچه ­ها موفق می­شوند که یک موقعیت با آن بگیرند که حالا Funded  نیست و مثل انگلستان پول نمی­دهند و در واقع می­توانند Ph.D. را شروع کنند و در کنار این به دنبال Scholarshipهای متفاوت بگردند.

روش سوم: اپلای و بررسی Admission Committee

محدودتر از روش دوم هست ولی وجود دارد. شبیه روش اپلای برای دانشگاه­های با رتبه بالای آمریکا است. در خصوص دانشگاه­های رتبه بالای آمریکا معمولاً Admission Committee تصمیم می­گیرد و شاید مکاتبه آنقدر خیلی فایده نداشته باشد، بعضی از دانشگاه­های اروپا مثل بعضی از دانشگاه­های جنوب ایتالیا و اسپانیا یا EPFL و ETH در بعضی از رشته ­ها اینطور هستند که یک ددلاین خاص دارند (مثلاً ۱۵ ژانویه) و Admission Committee بررسی می­کند برای Ph.D. هم اینگونه اپلای می­کنند که معمولاً در اروپا برای کارشناسی ارشد به این روش اپلای می­شود ولی برای بعضی از دانشگاه­ها این حالت وجود دارد که باید مد نظر داشته باشید.

حالا شما اپلای کردید برای یک موقعیت دکترا به هر نحوی و یا یک استاد قبول اولیه گرفتید؛ مرحله بعد می­تواند مرحله مصاحبه باشد که این مصاحبه­ ها معمولاً توسط اسکایپ انجام می­شود بعد ممکن است که مصاحبه حضوری داشته باشید (ممکن است که نداشته باشید). در نظر داشته باشید که برای مثلاً روش اولی که گفته شد (Pd.D. Positions) آدم­های زیادی اپلای می­کنند شاید مثلاً برای یک موقعیت مثلاً مهندسی نفت در دانشگاه NTNU نروژ شاید ۱۰۰ نفر اپلای کنند، دقت کنید یک پوزیشن! بعد از این ۱۰۰ نفر مثلاً ده نفر را Short List می­کنند و این یعنی انتخاب اولیه و بعد به مصاحبه دعوت می­کنند به صورت اسکایپ و بعد ممکن است که یک مرحله دیگر هم داشته باشد که مثلاً از ده نفر سه نفر انتخاب شوند بعد به سه نفر را حضوراً دعوت کنند به دانشگاه و حضوری مصاحبه بکنند و در آخر یک نفر را انتخاب بکنند. هر کدام از این­ها را که جلو می­روید یعنی به گرفتن پذیرش دکترا نزدیک­تر می­شوید.

نقش سوابق پژوهش و مقالات در اپلای دکتری اروپا

نکته ­ای که باید کلاً برای اپلای کردن دکترا در اروپا مد نظر باید داشته باشید این هست که برای هر کدام از این موقعیت­ها تعداد زیادی آدم اپلای می­کند. این درست است که عده زیادی سیاه لشکر می­باشند ولی خب تعدادی هم نیستند. به همین دلیل اگر موقعیت دکترایی خاص هست، سعی کنید برای موقعیتی اپلای کنید که خیلی متناسب با Background تحقیقاتی شما هست. یعنی یا به تز دکترای شما می­خورد یا از آن مهم­تر یا در همان اندازه مهم به Publicationها تون.

مثلاً شما دو مقاله خیلی خوب دارید سعی کنید در عنوان آنها موقعیت دکترا مورد نظرتون را پیدا بکنید. چون اینها سعی می­کنند افرادی را جذب بکنند که دقیقاً در همان زمینه سابقه علمی دارند. این به این معنی نیست که اگر در زمینه دیگری Background علمی دارید شانس شما تمام شده است، نه اینگونه نیست؛ اما اگر در همان زمینه Background علمی داشته باشید شانس شما خیلی بیشتر خواهد شد.

اهمیت نوشتن ریسرچ پروپوزال اپلای دکتری دانشگاه های اروپا

نکته دیگر پروپوزال هست. (که پی اچ دی پروپوزال در زمینه تنظیم اون میتونه همراه شما باشه) خیلی از این موقعیت­ها از شما می­خواهند که پروپوزال بنویسید. گاهاً فرمت را به شما می­گویند که مثلاً یک صفحه، دو صفحه یا پنج صفحه و گاهی ده صفحه. حواستان باید باشد که پروپوزال خیلی مهم هست و باید واقعاً از آن دستورالعملی که برای پروپوزال می­دهند تبعیت بکنید و در غیر این صورت شانس شما کم می­شود. اگر پروپوزال، پروپوزال خاصی هست (یعنی گفته شده که در زمینه X پروپوزال بنویسید) شما پروپوزالی که دارید را که خیلی به این موضوع ربطی ندارد و زمان روی آن گذاشتید را بفرستید، به احتمال زیاد آن Position را نخواهید گرفت به این دلیل که از شما خواسته شده که در مورد موضوع و نکته دیگری پروپوزال بنویسید و شما اگر می­خواهید که موفق باشید باید واقعا وقت بگذارید و در آن موضوع خاص پروپوزال بنویسید. اگر به جای اینکه ۶۰ موقعیت را در طول یک یا یک سال و نیم اپلای بکنید و همینجوری الکی بدون اینکه پروپوزال خوب، SOP دقیق و خوب نوشته باشید، تعداد کمتری موقعیت اپلای بکنید که اولاً خیلی متناسب با شما و Background علمی و Publication شما باشد..

دوماً اگر پروپوزال خاص می­خواهد بشینید و با انرژی برای اون موقعیت پروپوزال نوشته شود و باز هم این را در نظر داشته باشید که برای این Position که قرار هست یک نفر را بگیرد، ۱۰۰ نفر دارند اپلای می­کنند. بیشتر مواقع اینگونه هست که یک یا دو نفر را می­خواهند بگیرند، البته استثنا هم هست که مثلاً بعضی از موسسات تحقیقاتی ده یا ۱۵ موقعیت دکترا قرار داده می­شود ولی بیشتر دانشگاه­های اروپا به این صورت نیستند که ۱۵ موقعیت دکترا قرار بدهند در سایت، به همین دلیل رقابت بالا هست.

اهمیت مدرک زبان در پوزیشن دکتری

نکته آخر که در ابتدا هم به آن اشاره شد، مدرک زبان هست. درست است که بعضی از این Positionها مدرک زبان ندارند اما همین که آن Position، Requirement مدرک زبان ندارد به این معنی هست که افراد بیشتری اپلای می­کنند. چون عده­ ای منتظر هستند و همه اینها را دارند و گاهاً مدرک زبان ندارند و منتظر هستند که پوزیشنی بیاید و سریع اپلای کنند.

مزیت مدرک زبان در اپلای

شما اگر مدرک زبان داشته باشید یک پله بالاتر از آنهایی که مدرک زبان ندارند می ­آیید و برای Positionهایی می­توانید اپلای بکنید که همه نمی­توانند اپلای بکنند.

باید برای اپلای کردن دکترا در اروپا باید صبور باشید و این را بدانید که شاید موقعیت­های اول، دوم، سوم و چهارمی که اپلای می­کنید جواب ندهد، خسته نشید و ادامه بدهید.

4.5/5 - (6 امتیاز)