چگونه اپلای کنیم؟
تفاوت سه روش اپلای ابرود و نوع اقتضای کشورها
در این مبحث در صدد هستیم شما را با انواع روش های اپلای دانشگاه های بین المللی آشنا کنیم. شما می توانید به سه روش برای اپلای ابرود (درخواست پذیرش) Apply abroad اقدام کنید. روش استاد محور، روش اپلای محور و روش کمیته محور. این سه روش تفاوت هایی با همدیگر دارند. روش اپلای محور معمولا برای کشورهای آمریکا، کانادا و استرالیا هست و شما با مکاتبه با اساتید شروع میکنید. با اساتید مربوط به رشته خودتان با ایمیل مکاتبه میکنید. اگر مرحله ایمیل زدن شما به خوبی پیش برود شما دعوت به مرحله اسکایپ (مصاحبه از طریق اسکایپ) می شوید. اگر مرحله اسکایپ هم به خوبی پیش برود استاد شما قبول میکنند که سوپروایزر (راهنما) شما باشد و شما را دعوت به اپلای می کند و شما استاد را به عنوان سوپروایزر خودتان انتخاب می کنید.
روش اپلای استاد محور
در روش اپلای ابرود استاد محور که برای آمریکا کانادا و استرالیا هست برنامه ها تز محور هستند. یعنی شما تز و پایان نامه کار می کنید. استادی که شما را پذیرش کرده ممکن است به شما کمک مالی تحصیلی (فاند) بدهد. به صورت کامل یا جزئی. یا اصلا به شما فاند نداده و این کاملاً بستگی به استاد دارد. برای مکاتبه کردن با استادان باید یکسری از استانداردها را رعایت کنید. مثلاً متنی که برای استاد می فرستید نباید خیلی خودمانی باشد. برای ایمیل زدن باید یک متن خاصی حتماً داشته باشید. زمانی که ایمیل میزنید خیلی مهم هست روز تعطیل یا ساعات غیرکاری نباشد. بعد از ساعت اداری ایمیل نزنید. بعد از ساعت تعطیل این کار را نکنید. چون ممکن است که ایمیل شما بین کل ایمیل های دیگر که زده می شود گم شود.
نحوه مکاتبه با استاد اپلای ابرود
نحوه مکاتبه کردن مهم است. درست نیست که شما هم زمان با چند استاد دانشگاه با هم ایمیل بزنید. استادی را که بیشتر به شما مرتبط است انتخاب کنید و با همان یک استاد مکاتبه کنید و صبر کنید که اگر استاد تا چند روز به شما جواب داد با همان استاد پیش بروید. اگر جواب نداد که چند روز صبر کنید و با استاد دیگری مکاتبه دیگری را شروع کنید.
مکاتبه با اساتید دانشگاه های خارجی در روش استاد محور
ایمیل های فله ای به برای استادان نباید زده شود چون بارها دیده شده که برخی از دانشجویان از این کارها می کنند. به خاطر اینکه استادان با همدیگر در ارتباط هستند و این باعث می شود که شانس پذیرش دانشجویان کمتر شود. این نکات خیلی مهم است. مخصوصا برای استادانی که در یک دپارتمان کار میکنند نباید این کار انجام شود. گاهی وقتا نیاز است که صدها ایمیل زده ش ود. به خاطر اینکه تعداد موقعیت ها خیلی کم هست و تعداد دانشجویانی که درخواست تحصیلی دارند خیلی زیاد است. بسته به رشته و بسته به استادان و دانشگاهی که انتخاب می کنید ممکن است به شما ایمیل زده شود. ممکن پاسخ مثبت داده شود و ممکن است پاسخ منفی داده شود. ممکن است که بعضی از استاد ها اصلا به شما جواب ندهند. باید در مرحله ایمیل زدن صبر و تحمل داشته باشید. ممکن است دیر به شما جواب بدهند و خطاب به استادی که ایمیل زده ایدباید آن را تکرار کنید.
ریمایندر Reminder به استاد اپلای
گاهی لازم است که بعد از یک هفته دوباره به ایمیلتان گزینه یادآوری Remind را تکرار کنید. و باید یادآوری کنید که ممکن است استادی ایمیل شما را ببیند و وقتی ببینید شما پیگیر هستید و به شما پاسخ بدهد. این روش استاد محور بود.
روش اپلای اپلای محور
در روش اپلای محور، شما نیاز به مکاتبه با استاد ندارید. شما چکار می کنید؟ شما برنامه ها را از سایت دانشگاه پیدا می کنید و پروگرام ها(برنامه ها) را اپلای می کنید. بدون اینکه مکاتبه کنید. معمولاً کشورهای اروپایی اپلای محور هستند که در آنها بیشتر برنامه ها دوره محور (کورس محور) هستند. این به این معنی نیست که شما تز ندارید. شما تز دارید ولی اینطور نیست که از اول آن را انتخاب کنید. ترم های آخر تز کار میکنید. به خاطر همین در کشورهای اروپایی به این شکل است. در آمریکا و کانادا هم می شود که شما در ابتدا مکاتبه نکنید و سوپروایزر نداشته باشد ولی برای آمریکا و کانادا شانس پذیرش خیلی پایین میآید و در صورتی که سوپروایزر نداشته باشید و استاد محور جلو نروید شانس پذیرش خیلی پایین می آید. این روش عموما برای کشورهای اروپایی هست و نه آمریکا و کانادا ولی برای آمریکا و کانادا هم می شود اقدام کرد. مثلاً برنامه هایی تحت عنوان استاد مهندسی هستند. این پروگرام ها تز ندارند فاند ندارند و استادی هم نیست که سوپروایزر شما باشد. شما اقدام می کنید و احتمال دارد که دانشگاه به شما پذیرش بدهد یا ندهد. نیاز به سوپروایزری استاد ندارید. مثلا کسانی که ایمیل زده اند و جواب نگرفته اند و حتماً می خواهند برای آمریکا یا کانادا اقدام کنند و میتوانند از این پروگرام ها استفاده کند و ریسک کنند و بدون سوپروایزر اقدام کنند ولی شانس پذیرش خیلی کم است برای آمریکا و کانادا ولی برای کشورهای اروپایی نیازی نیست سوپروایزر وجود داشته باشد و اپلای محور هستند.
بورسیه تحصیلی در دانشگاه های اپلای محور
برای کشورهای اروپایی که در واقع اپلای محور هستند دوره محور هستند و در اخر دوره تز کار می کنید. برای این پروگرام ها ممکن یک بورس تحصیلی از طرف دانشگاه به شما تعلق بگیرد. در مورد استاد محور گفتم که ممکن است از طرف استاد فاند تعلق بگیرد و یا نگیرد. ولی در اپلای محور ممکن است اسکالرشیپ و بورسیه تحصیلی Scholarship از دانشگاه به شما تعلق بگیرد. ده نکته برای اپلای ابرود موفق
روش اپلای کمیته محور
روش سوم کمیته محور هست برای موقعیت های دکترا شما بعد از اپلای وارد یک لیست اولیه (شورت لیست) می شوید. اگر مدارک شما کامل باشند بعد از اینکه وارد لیست اولیه شدید شما باید مصاحبه ای با کمیته اساتید داشته باشید. در این مرحله اپلای روی مدرک زبان کلا حساس نیستند ولی خوب مصاحبه اسکایپ شما باید خوب پیش برود. برای این که شما وارد لیست اولیه شوید مدارک شما تعیین کننده هستند. مدارک شما شامل سی وی CV (رزومه) شما و بیان اهدافتان است و در این کمیته ممکن هست هر سوالی مطرح شود. ممکن است که از سی وی شما سوال بپرسند یا از اهداف شما سوال بپرسند. از تک تک مدارکی که در موقع اپلای آپلود کرده اید ممکن است سوال بپرسند. آمادگی داشته باشد که در این کمیته مصاحبه ای داشته باشید. در همه انواع روش های اپلای محور، استاد محور و کمیته محور باید مدارک تان را آپلود کنید.
مدارکی که آپلود می کنید چه هستند؟
رزومه و سوابق پژوهشی و اجرایی
اولین مدرک سی وی یا رزومه شما است. مدرک بعدی بیان اهداف شما است. مدرک بعدی نامه توصیه هست که شما از طرف اساتیدی که در ایران داشتهاید ارائه می دهید.
کاورلتر
کاور لتر مدرک بعدی هست که در ادامه توضیحات برای شما میگویم. مدرک تحصیلی شما شامل مدرک موقتی یا دانش نامه یاراشتغال به تحصیل شما هست که این مدرک اگر بدون تایید ترجمه شوند کافی هستد برای مرحله اپلای و ریز نمرات کارنامه تان…