نقشه راه کلی اپلای ابرود

بسط جامع اپلای ابرود و مهاجرت تحصیلی اروپا و امریکا

همه چیز درباره هزینه اپلای، زمان اپلای، مکاتبه با استاد، فول فاند شدن و پیدا کردن استاد با ایمیل و ریکامندیشن لتر اپلای

مصاحبه با یکی از دوستانی که سابقه اخذ پذیرش تحصیلی از چند دانشگاه بین المللی رو داشته اند. اگر فکر مهاجرت تحصیلی فقط از ذهنتون گذر کرده این مطلب میتونه بدردتون بخوره.

من تا به حال از 5 تا دانشگاه خارجی پذیرش گرفتم و در این مطلب میخوام نقشه راه پذیرش تحصیلی رو به صورت کاملاً شفاف و با جزئیات باهاتون در میون بگذارم.

نقشه راه اخذ پذیرش تحصیلی

زمانی که من تصمیم گرفتم برم سراغ مهاجرت تحصیلی کاملاً گنگ بودم که اولین قدم چیست و باید چه کار بکنم؟ باید سراغ چه چیزی اول بروم؟ و اگر یه نقشه راهی داشتم که به من نشان می­داد که مسیر رسیدن به پذیرش این هست خیلی در وقت صرفه جویی می­شد خیلی از راه­های اشتباهی که رفتم نمی­رفتم، خیلی جاها که دور خودم چرخیدم نمی­چرخیدم، من الان می­خواهم آن چیزهایی که در این مدت متوجه شدم رو با شما در میان بگذارم در قالب یک نقشه راه که شما اگر در ابتدای این مسیر هستید بدانید که چه چیزی پیش رو دارید و اگر وسط این مسیر هستید مطمئن شوید که چیزی جا نداختید و چه قدم­هایی رو باید در ادامه طی کنید، پس اگر که دوست دارید از یک دانشگاه خارجی پذیریش بگیرید ادامه مطلب رو دنبال کنید.

مسیر طولانی پذیرش تحصیلی

این مطلب ممکن است یک مقدار طولانی شود زیرا مسیری که ما باید طی کنیم برای پذیریش تحصیلی مسیری طولانی است و خلاصه کردن نقشه راه آن هم باعث می­شود که خیلی از مطالب از قلم بیفتد به همین علت بدون دغدغه فکر کردن به این موضوع که این مطلب چقدر طولانی می­شود به صورت کامل موارد مهم را برای شما توضیح می­دهم که بعد از خواندن این مطلب یک تصویر خیلی روشن برای ادامه راه داشته باشید.

بکگراند و اینترست ها

من رشتم در مدرسه تجربی بود و بعد از دادن کنکور وارد رشته پزشکی شدم و از همین اول احساس می­کردم که این رشته خیلی مناسب من نیست و این رشته رو دوست ندارم و بعد از یکسال خوندن مطمئن شدم که اصلاً آدم این رشته نیستم و اون چشم اندازی هم که وجود داشت در این رشته برای من اصلاً جذاب نبود اینجا بود که تغییر رشته دادم دوباره کنکور ندادم تغییر رشته دادم و رفتم رشته زیست شناسی دانشگاه تهران انتقالی توام با تغییر رشته بهش میگن. زیست شناسی رو دوست داشتم هرچند که کیفیت آموزش به شدت پایین بود اما به هر حال لیسانسم رو گرفتم و در مقطع ارشد تصمیم گرفتم که در رشته دیگری ادامه تحصیل دهم رشته­ هایی که برای ارشد پذیرش گرفتم رشته دیجیتال مدیا از دانشگاه برمن آلمان، اکسپنددمدیا Expended Media از HDL،  و Educational media یا همون تکنولوژی آموزشی از سارلند، فلسفه علم از هانوفر که اینها همه از کشور آلمان بود رشته مدیا استراتژی یعنی استراتژی محتوا و رسانه از هلند، 4 تاش از آلمان بود این یکی از هلند بود دوتا هم توی کانادا اپلای کردم که اونها هنوز جوابش نیومده ولی احتمال خیلی زیاد میدم که از اونها هم پذیریش بگیرم یکی 80% یکی هم 60% احتمال میدم که پذیرش بگیرم و مقطع همه این رشته­ها ارشد و اگر دقت کرده باشید همه رشته­ های هنر و علوم انسانی­ اند منتها مطالبی که می­گم میتونه برای بقیه مقاطع و رشته ­ها هم بدرد بخورده.

پذیرش تحصیلی در رشته نامرتبط

پس رشته ­های که از آنها پذیرش گرفتم هم بی ربطه به لیسانس من و هم اینکه خیلی مختلفه یعنی مثلاً از فلسفه علم هست دیجیتال مدیا هست استراتژی محتوی رسانه هم داخلش هست و چطور این ممکن شد؟ بخش زیادی از امتیاز من در گرفتن پذیرش به سابقه کاریم بر می­گرده پروژه­ های مختلف که در این حوزه انجام دادم برای من امتیاز آورد یعنی در حقیقت اون رزومه من برای من امتیاز آورد و من اینو قبل از اینکه این رو اپلای بکنم از خود استادهای دانشگاه پرسیده بودم یعنی به خیلی ­ها ایمیل زدم و براشون کارهام رو فرستادم و گفتم که مثلاً رشته من زیست شناسی است و می­خوام توی این رشته برم چقدر شانس دارم بعضی از دانشگاه­ها که می گن مثلاً ما نمی­تونیم بهت بگیم باید حتماً اپلای بکنی خیلی­ها هم بهم گفتن که شانست خیلی زیاده ما دیدیم کارهات رو خیلی مرتبط بود بیا جلو و اپلای بکن و این در مورد همه رشته­ها نیست این در فضای هنر و تا حدی علوم انسانی بیشتر امکان پذیره تا مثلاً تو فضای رشته­ های ساینس یعنی تو بعضی از رشته­ها تقریباً غیرممکنه که شما بخواید با یک بکگراند آکادمیک که بی ربط به اون رشته ادامه تحصیل بدیم و به شما می­گن نه شما برو از لیسانس شروع کن اگه خیلی دوست داری این رشته رو ولی تو این رشته­ ها که من اپلای کردم این قضیه امکان پذیر بود.

آمادگی روانی برای مهاجرت تحصیلی

قبل از هر چیز می­خوام راجع به آمادگی روانی برای مهاجرت تحصیلی و تصمیم­گیری صحبت کنم یعنی یه جور میخوام به جنبه روانشناسی این موضوع بپردازم و یک سری موانع ذهنی و حس­هایی که برای خودم وجود داشت در این پروسه رو با شما در میون بگذارم و ممکن شما هم همون حس­ها رو الان داشته باشید ببنید من اصلاً نمی­خوام به شما بگم مهاجرت بکنید یا نه، یا اینکه مهاجرت تحصیلی خوبه یا بد، چه کار بکنید چه کار نکنید، نمی­خوام اصلاً بهتون بگم و در جایگاهی نیستم که یه همچین چیزی بگم صرفاً می­خوام یه حسی را باهاتون در میون بگذارم که ممکن شما هم بتونید با من همزادپنداری کنید و اون اینکه که از خیلی وقت پیش این که برم از یک دانشگاه خارجی پذیرش بگیرم و در یک کشور خارجی ادامه تحصیل بدم در ذهن من بود و اتفاقی که می­افتاد این بود که در گوگل سرچ می­کردم میزدم مثلاً کارشناسی ارشد مثلاً فرض کنید فیلم­سازی یه سری دانشگاه می­ومد عکسها رو نگاه می­کردم دانشجوهای خوشحال و خندون همه، می­گفتم به به چقدر خوب بعد می­رفتم نگاه می­کردم ببینم اون رشته برای پذیرش دادن چیا لازم داره و اونجا بود که میدیدم اوه اوه مثلاً تافل بالای 100  میخواد مثلاً معدل فلان میخواد در حالی که من هنوز مدرکم آماده نشده بود دستم نبود، نمی­دونم این همه شهریه­اشِ و اینها باعث می­شد خیلی سرخورده بشم و سایت دانشگاه رو ببندم و حالا مسئله این سرخوردگی نبود مسئله این بود که همون جا خودم رو توجیه می­کردم که نه من اصلاً نمی­خوام که برم مهاجرت تحصیلی بکنم یعنی به صورت خیلی منطقی خودم رو قانع می­کردم که نه این اصلاً برای من گزینه نیست و من اصلاً نمی­خوام نه اینکه من نمی­تونم نه اینکه من می­ترسم یا نه اینکه من سختمه که برم دنبالش من نمی­خوام، و این توجیه کار رو خراب می­کرد و باعث می­شد که اون انرژی که من باید بذارم و نذارم و این ایده رو بندازم کنار همینجا این رو بگم که من نمی­خوام بگم که موانع همه ذهنیه و شما می­تونید به صورت ذهنی همه چیز رو حل کنید.

نیاز به پول برای مهاجرت تحصیلی

 مثلاً پول یک مانع واقعی است و غیر ذهنی است و پروسه مهاجرت تحصیلی به پول نیاز دارد. خیلی از دانشگاه ­ها شهریه دارند و شما برای کارهای سفارت باید پول خرج کنید، حتی اپلیکیشن فی ها هم سد بزرگی هستند با قیمت فعلی و افزایشی دلار، از طرفی هم آزمون زبان خیلی گرون شده و این یک مانع واقعی است و با گفتار درمانی یا انگیزه دادن کسی پولی به دست نمی­آره من اصلاً نمی­خوام وارد او فاز بشم که شما با ذهنتون می­تونید همه کار بکنید و همه چی رو کنترل کنید رو نه اصلاً منظورم اون نیست، صرفاً این بخش ذهنی این موانع ذهنی رو دارم با شما در میون می­گذارم.

ارزیابی شخصی آمادگی مهاجرت تحصیلی

 اینجا بود که یک تست برای خودم طراحی کردم از خودم پرسیدم که اگه الان بیایم بگیم آقا این ویزای تحصیلی رو و پذیرش رو بذارن کف دستت و بگن آقا شما از فردا می­تونی پاشی بری آمریکا تو این دانشگاه این رشته رو بخونی آیا بدت میاد نمی­ری و من اینجوری بودم که خوب نه مثلاً معلوم که خوب می­خوام و این بود که فهمیدم به خاطر اون مسیره است که من حاضر نیستم برم سراغ این، یعنی خود این رو من خیلی می­خواستم خیلی دوست داشتم چون اگه این رو می­دادن بهم الان خیلی خوشحال می­شدم ولی این مسیرِ باعث می­شد که نرم دنبالش، یعنی به دلیل ترس از سختی­های مهاجرت تحصیلی من کل ایده مهاجرت تحصیلی رو برای خودم زیر سوال می­بردم البته منظورم این نیست که هر موقع که یک چیزی رو از یک جایی بذارن کف دستت می­خوای پس حتماً باید بری سراغش یا پس حتماً می­تونی انجامش بدی نه مثلاً شاید من دلم بخواد قدم 5/2 متر باشه ولی نمی­تونم یا من دلم بخواد با فلانی تو رابطه باشم ولی فلانی الان خودش با فلانی تو رابطه است و بنیان­های اخلاقی من به من این اجازه رو نمی­ده که الان برم اون وسط وارد بشم منظورم این نیست. این تست صرفاً نشون می­ده که این گیر توی این مسیره نه توی خود اون چیز،  و البته تصور ما از اون نتیجه نهایی هم خیلی مهمه.

تصورات اشتباه درباره کشورها

 یعنی یه موقعی هست که من به این که مثلاً تحصیل کردن در کشور کانادا یک سری تصورات اشتباه در مورد کشور کانادا دارم که خیلی برای من زیاد بود در مورد تقریباً اکثر کشورهای دنیا تصورات اشتباه داشتم و دارم یعنی تصور هیچ وقت صددرصد واقع بینانه نمی شه ولی اون بخشی که به گرفتن پذیرش تحصیلی مربوطه رو می­گم و خیلی تصور می­کنن که برای این که در کشور آلمان بخوان درس بخونن باید زبان آلمانی شون فول باشه و در حالی که اصلاً یه همچین چیزی نیست و یا مثلاً فلان آزمون زبان اگر برن در کشور گرجستان بدن بهتر از اینکه در ایران بدن نقشه راه حالی که ممکنه مثلاً توی همین ایران بدی هیچ فرقی هم نکنه، این تصورات اشتباه و غیر واقع بینانه خیلی آدم رو عقب نگه می­داره و خیلی از فرصت­هایی که برای آدم می­تونه بالقوه وجود داشته باشه رو می­سوزونه کاری که در قبال این تصورات میشه کرد اینه که آدم از خودش بپرسه که نقشه راه اون از کجا شکل گرفته، مثلاً کی گفته که توی آلمان حتماً باید زبان آلمانی بلد باشی، مثلاً می­گی که همه گفتن. خوب همه کیه؟ همه مثلاً علی و تقی و مرجانن. خوب علی و تقی و مرجان که هیچ چیزی در مورد مهاجرت نمی­دونن

میتونستم آلمان اپلای کنم

 بعد اینجاست که یهو اون نور خرافه اون کریستال تصور اشتباه فرو می­ریزه و اینکه فرو می­ریزه یک سری گزینه­های جدیدی پیش روی آدم باز می­شه که اه من می­تونستم آلمان رو اپلای کنم اه من می­تونستم دانشگاه مجانی درس بخونم در حالی که فکر می­کردم باید آلمانی بلد باشم و اصلاً نیازی نبوده یا ضروری نبوده ولی خوب خیلی وقت­ها هم هست که این بلوره این کریستاله می­مونه با آدم و آدم بعد از 20 سال یهویی یه جایی یه چیزی می­شنوه و توی یک مهمونی مثلاً یهو کریستالش می­شکنه و حسرت می­خوره که ای کاش این رو مثلاً 10 سال 20 سال پیش می­دونستم و اکثر مواقع که ما این تصورات اشتباه رو به صورت کریستال­های یخ با خودمون تا آخر عمر حمل می­کنیم و با همون ما رو توی قبر می­ذارن برای همین هم هست احتمالاً مرده­ها اینقدر سردن! خوب از بعد روانی قضیه گذر کنیم برسیم به فرایند پذیرش گرفتن از دانشگاه­های خارجی. خوب ما الان یه آمادگی روانی داریم، تصمیمون رو گرفتیم که بریم از یک دانشگاه خارجی پذیرش بگیریم اینجا ما باید دو نقشه راه رو به صورت موازی با همدیگر طی کنیم این موازی کاریه خیلی در وقت ما صرفه جویی می­کنه. یه مسیر این است که ما یک سری مدارک رو آماده کنیم یعنی ما به یک سری مدارک نیاز داریم که باید آماده آماده کنیم تو مشتمون باشه که هر جا لازم بود این رو به دانشگاه ارائه بدهیم، مسیر موازی دیگری که باید همزمان با این مسیر طی کرد این است که دانشگاه­ها رو بررسی کرده و رشته مورد نظرمون رو در آنها پیدا کرده و جزئیات آن رو دقیق در بیاوریم که کجاها می­خواهیم اپلای بکنیم. خوب این دانشگاه­ها و رشته ­ها رو از کجا می­توانیم پیدا کنیم.

سایت اپلای و راهنمایی ها

سه راه کلی وجود دارد: یکسری سایت­ها هستند که به عنوان موتور جستجو برای پیدا کردن رشته عمل می­کنند. در گوگل سرچ کنید رشته و کشوری رو که می­خواید نتایج رو بررسی کنید و سوم یکسری سایت هست که مخصوص یک کشور خاص هست مثلاً در مورد آلمان سایت دات دی ای شما می­تونید رشته ­هایی رو که در کشور آلمان وجود داره رو پیدا بکنید خیلی از کشورها یک سایت اختصاصی دارن که این رو هم باز می­تونید توی گوگل خیلی راحت پیدا بکنید کافیه سرچ بکنید استادی این جرمنی می­تونید این پرتال­ های اختصاصی هر کشور هم پیدا کنید اگر که وجود داشته باشه و ترکیب این سه تا رو با هم دیگه انجام بدید این باعث می­شه که شما تقریباً دیگه چیزی رو جا نندازید خیالتون راحت باشه که رشته ­ای که می­خواید رو تو دانشگاه­هایی که توی او کشور وجود داره رو پیدا کردید

گوگل شیت اپلای

حتماً یک لیست درست کنید یک شیت، من خودم از گوگل شیت استفاده کردم که دوست داشتم آنلاین باشه که بتونم به دیوایسهای مختلف هم دسترسی داشته باشم ولی شما مثلاً از اکسل هم می­تونید استفاده کنید جفتش گزینه است یه اکسل یا یک گوگل شیت درست کنید دانشگاه هایی که بررسی می­کنید رو داخلش بنویسید مثلاً بنویسید دانشگاه فلان رو بررسی کردم چیزی خاصی پیدا نکردم یا داخلش این رشته و این رشته و این رشته رو پیدا کردم من خودم یک ستون رو برای نام دانشگاه یک ستون رو برای اسم رشته یک ستون هم لینک یک ستون هم وضعیت ارتباطم مثلاً گرون شهریه ­اش یا مثلاً فلان چیز رو می­خواد که باید برم آماده کنم. این لیست کمک می­کنه که دوباره کاری نکنید مثلاً می­آیید تو ستون کشور کانادا مثلاً می­بینید که این دانشگاه­ها رو بررسی کردید نتیجه الان اینه، خیلی خیلی بهتون کمک می­کنه و در وقتتون صرفه ­جویی می­کنه.

مدارک و شرایط لازم اپلای

خوب گفتیم که به موازات این قضیه شما باید مدارکتون رو جمع و جور کنید اصلی ­ترین مدارک شما مدارک تحصیلی شماست، مدارک دانشگاه و مدرستون، اگر که البته دانشگاه رفته باشید اگر که نرفته باشید که فقط مدارک مدرسه، از مدرسه هم چی نیازه مدارک سال دیپلم و پیش دانشگاهیتون، یعنی همین دو سال نیازه مثلاً دیگه سالهای قبل مثلاً راهنمایی و اول دبیرستان  و اینها رو احتیاجی ندارید که شامل کارنامه ­ها میشه، یعنی کارنامه دیپلمتون یا سوم دبیرستانتون و کارنامه پیش دانشگاهیتون که یک کارنامه است که توش نمره دروستون نوشته شده و معدلتون هم درج شده این رو باید از مدرسه بگیرید و ببرید آموزش و پرورش براتون مهر بکنه، یعنی باید مهر مدرسه و آموزش و پرورش زیرش باشه و اگر که دانشگاه رفته باشید به ریز نمرات دانشگاهتون Transcription  احتیاج دارید که باز نوشته این درس این درس این درس این نمره­ها رو گرفتید و اگر که درستون تموم شده باشه مدرکی که درستون تموم شده مدرکتون که داخلش نوشته شده مثلاً فلانی مدرک لیسانس رو با مدرک فلان تموم کرده و این داستانها.

مدارک اختصاصی و اضافی اپلای

یکسری جاها ممکنه یه چیز اضافه­ای از شما بخوان مثلاً در مورد آلمان شما باید کارنامه کنکورتون رو هم داشته باشید دقیق اینکه شما به چه مدارکی نیاز دارید رو دیگه توی اون سایت رشته­ای که براش اپلای کنید نوشته اینها رو حالا باید چی کار کنید؟ باید ببرید یک دارالترجمه رسمی که واستون ترجمه کنه و مهر وزارت دادگستری و وزارت امور خارجه روش بخوره. دقت کنید که ترجمه باید رسمی باشه یعنی مثلاً خودتون نمی­تونید ترجمه کنید باید حتماً ترجمه رسمی باشه و توی خیلی از مواقع به اون دوتا مهره یعنی وزارت دادگستری و وزارت امور خارجه نیازدارید.

ترجمه و مهر وزارت خانه ها

مدارک دانشگاه و مدارک سفارتخانه متفاوتند

و یکسری موارد هست که ممکنه اصلاً اون دو مهره یعنی دادگستری و وزارت امور خارجه اصلاً لازم نباشه یعنی مثلاً دانشگاهی که می­خواد مدرکتون رو چک کنه اصلاً اینا براش مهم نباشه ولی برای سفارت ممکنه مهم باشه در مجموع گزینه امن ­تر اینه که این دوتا مهر رو بزنید خیال خودتون را راحت کنید که این هم خود دارالترجمه می­فرسته و مهرها رو می­زنه شما لازم نیست کاری بکنید. این مهرها در واقع یک جور راستی آزمایی اون مدرک شماست که نشون می­ده که این چیزی که اینجا نوشته راسته، درسته.

اپلای با مدرک دانشگاه آزاد

 اگرم که مدارکتون دانشگاه آزاد بوده باید مدارک توسط سازمان مرکزی دانشگاه آزاد این تأیید بشه و همین جور در مورد دانشگاه آزاد و دولتی، من خودم دانشگاه تهران بودم که دانشگاه دولتیه ولی در مورد دانشگاه آزاد بعضی­ها خیلی تصورشون اینه که اگه ما از دانشگاه آزاد باشیم نمی­تونیم پذیرش بگیریم و اینا یه همچین چیزی نیست با مدرک دانشگاه آزاد هم میشه پذیرش گرفت و تفاوت آنچنانی وجود نداره به اینکه شما اصلاً از کدوم دانشگاه بوده باشید حداقل مشاهده من از اطرافیان این رو نشون میده و خیلی­های دیگه هم این رو تأیید می­کنند و در عین حال نمی­خوام با قطعیت هم بگم که دانشگاه شما اصلاً مهم نیستش و اگر هم مهم باشه یه فاکتور کوچولوی در مقابل فاکتورهای بسیار بزرگتر دیگه.

ترجمه مدارک و تفاوت دانشگاه ها

در مورد یکسری از دانشگاه­ها مثلاً در مورد دانشگاه تهران اینطوری بود شما قبل از اینکه مدارک رو واسه ترجمه ببرید این باید توسط اداره کل دانش­آموختگان وزارت علوم یا همون سامانه سجاد تایید بشه یعنی شما می­روید توی اون سایت ثبت نام می­کنید و مدارکتون رو اونجا آپلود می­کنید اونجا باید تایید بشه.

آزادسازی مدارک و پرداخت هزینه

مورد بعدی آزاد کردن مدارکه شما اگر که دانشگاهتون دولتی بوده باشه باید مدرکتون رو آزاد کنید اگر که دانشگاهتون پولی بوده باشه یعنی اینکه شبانه بوده باشه دانشگاه آزاد بوده باشه یا هر چیز دیگری که نیاز به آزاد کردن مدرک ندارید ولی اگر که دانشگاه دولتی بوده باشه باید حتماً مدرکتون رو آزاد کنید یعنی اینکه شما وقتی می­رید دانشگاه دولتی یک تعهد خدمتی براتون ایجاد می­شه که به این معنی که تو چهار سال درس خوندی باید مثلاً nسال بعدش متعهدی که کار بکنی این درواقع رایگان نیست دیگه مشخصاً شما پولش رو در واقع دارید به واسطه کار کردن بعدی میدید و حالا چه جوری میشه این رو آزاد کرد. سه تا راه داره به طور کلی یکسری استثنائات هم وجود داره که من راجع به اونها چیزی نمی­نویسم چون خودم وارد نیستم سه تا راه اصلی داره : راه اولش اینه که پولش رو بدید یعنی اینکه بگید آقا من نمی­خوام خدمت کنم پولش رو میدم و بهتون مدرک رو می­دن میگن بفرما مثلاً یه مبلغی ازتون می­گیرن 15 میلیون 20 میلیون بسته به اینکه منطقتون چی بوده رشته­اتون چی بوده چند تا واحد پاس کردید و اینها 10 میلیون 20 میلیون مثلاً 30 میلیون ازتون می­گیرن مدرک رو بهتون میدن واسه اینکه بخواید نقدی بخرید یه سایتی هست به نام سامانه سجاد توی گوگل سرچ کنید میاد پورتال دات سائورک که اونجا می­رید مشخصات و رشته­ تون رو میدید اونها محاسبه می­کنند که چقدر هزینه­اشه واستون اس ام اس میاد میگن مثلاً اینقدر شد هزینش بیا پرداخت کن میری آنلاین پرداخت می­کنی و یه تایمی می­بره مثلاً 5 روز تا 20 روز زمان می­بره که می­گن که تموم شد مدرک شما آزاد شد. یه راه دیگه­اش اینه که شما نامه عدم کاریابی بگیرید یعنی بعد از اینکه درستون تموم شد مراجعه می­کنید به یکی از شعب دفاتر کاریابی و ثبت نام می­کنید می­گید که من این بوده رشته­ام اونجا شما رو ثبت نام می­کنن شش ماه می­گذره و کاری برای شما پیدا نمی­شه و من هنوز ندیدم کسی که بگه من رفتم ثبت نام کردم کار برام پیدا شد، پیدا نمی­شه ولی حالا نمی­دونما این رو قطعی نمی­گم که اگه یه روزی حالا برای یکی پیدا شد من نمی­دونم ولی پیدا نمی­شه و میگن شما نامه رو می­بری تحویل می­دی میگی من رفتم کار می­خواستم پیدا نشد بده مدرک رو میگن باشه بیا مثلاً مدرک رو بهت می­دن این گزینه در حال حاضر برای دخترها فعاله برای پسرها که سربازن فعال نیستش اون چیزی که من متوجه شدم و یاد گرفتم اینه باز شما حالا جزئیاتش رو از دیگران سوال بکنید که مطمئن بشید

تعهد خدمت

 یه حالت دیگه ­اش هم اینه که شما اون تعهد خدمت رو انجام بدین یعنی برید کار کنید و برات بیمه رد بشه به اندازه­ای که لازمه یعنی اون سالهایی که لازمه بسته به رشته­ات که چی بوده و بعد ببری اون رو نشون بدی بگی من کار کردم حالا مدرکم رو بدید مدرکت رو بهت می­دن مدرک تو گرو دانشگاهه تا شما یکی از این سه تا راه رو انجام بدی.

تصورات اشتباه راجع به ارتباط و مکاتبه با اساتید

خوب همونطور که گفتیم شما اون طرف همزمان داشتی چی کار می­کردی داشتید که سایت دانشگاه رو چک می­کردید که رشته ­ها رو بررسی می­کردید و تو بعضی از موارد ممکنه که شما نیاز داشته باشید که با دانشگاه یا با اساتید مکاتبه کنید. اگر که هدفتون PHD باشه که قطعاً لازمه با یک استاد مکاتبه بکنید واسه اینکه پوزیشن هایی که داره رو بررسی کنید ولی در مورد ارشد و در مورد لیسانس هم باز احتمالش هست که شما نیاز داشته باشید مکاتبه بکنید اینجا باز تصورات غلط خیلی وجود داره که مثلاً در مورد کانادا شما حتماً باید با یک استاد در ارتباط باید خیلی­ها این را می­گویند یا در اروپا اصلاً نمی­توانید با استاد در ارتباط باشید نباید باشید اینطوری نیست یعنی هم شما در کانادا می­تونید بدون مکاتبه پذیرش بگیرید و هم در اروپا می­توانید که مکاتبه کنید اگر متوجه شدید که دانشگاهی به طور خاص ضروری کرده این موضوع را که شما حتماً قبل از اینکه اپلای کنید با یک استاد باید در ارتباط باشید که این را از خود سایت دانشگاه می­توانید بخوانید و دقیق متوجه شوید حتماً به دنبال آن رفته و این کار را انجام دهید. ولی اگر قطعی نیست این کار همچنان مفیده چون اطلاعات خوبی به شما می­دهد.

ایمیل مکاتبه برای اپلای

هم می­توانید به خود دپارتمان ایمیل بزنید هم به ادمیشن آفیس می­توانید ایمیل بزنید که ایمیل همه اینها داخل سایتها هست، هم یه استادی را می­توانید پیدا کنید که مثلاً کارش را دیده­اید و پسندیدید.

بهش ایمیل بزنید و بگویید که من مثلاً فلانی هستم از ایرانم رشته­ام این بوده، زمینه فعالیتم این بوده کارهای شما رو دیدم و خوشم اومده و دوست دارم این رشته را اپلای بکنم و اگر که سوالی داشتید می­توانید از ایشون بپرسید یا صرفاً می­توانید یک اعلام وجودی بکنید بدون اینکه سوال بپرسید ضرری ندارد و اکثر مواقع مفید است.

اپلای بدون مدرک زبان

برگردیم به مدارکی که نیاز داشتید، شما به زبان نیاز دارید یعنی آزمون زبان باید بدهید حالت­های استثنائی وجود دارد که شما به مدرک زبان نیاز نداشته باشید مثلاً نیتیو باشید یعنی زبان مادریتون باشه انگلیسی، یا اینکه در یک دانشگاهی زبان انگلیسی تحصیل کرده باشید یا زبان اون رشته انگلیسی بوده باشه خوب دیگه در این صورت شما معاف می­شوید که این رو باز با اطمینانش رو می­تونید از خود دانشگاه بپرسید که آیا من شامل حال این داستان می­شم یا نمی­شم ولی در غیر اینصورت شما باید یک آزمون زبان بدهید که یا تافل یا آیلتس جدیداً یکسری جاها آزمون دولینگور هم قبول می­کنن اینم باز خود اون سایت می­تونید ببینید که چه چیزهایی رو قبول می­کنن حالا در مورد اینکه تافل بدیم یا آیلتس بدیم باز دوباره از اون موضوعاتی که خرافات و اینا خیلی زیاده که این بهتره و اون بهتره و این سخت تره و اون سخت تره فلان. من دوتاش رو دادم البته آیلتس رو به صورت ماک دادم و تافل رو به صورت واقعی دادم و هر دو رو صد زدم و به نظر من تفاوت خاصی نداره. تفاوت اصلیش به نظر من این بود که این یکی با کامپیوتر بود اون یکی با کاغذ بود و من چون تافل کامپیوتریه و در ایران آنلاین و کامپیوتری برگزار می­شه خیلی راحت تر بودم که با کامپیوتر تایپ کنم و سختم بود با کاغذ ولی در غیر از این موارد تفاوت خاص دیگه­ای نداره در مورد اینکه کجاها تافل و کجاها آیلتس بدرد می­خوره الان دیگه اکثر جاها 99% جاها جفتش کارکرد داره این رو باید خودتون یک مقدار توی سایت دانشگاه­ ها بگردید مطمئن می­شید که رشته ­ای که می­خواهید بروید جفتش رو قبول می­کند یا نه.

آیلتس و تافل Reliability داره یعنی چی؟

یعنی اینکه شما وقتی یک بار می­روید و تست می­دهید مثلاً نمرتون میشه 6 دفعه بعدی فرداش اگه برید امتحان بدهید دوباره می­شید همون 6 شاید احتمالاً بتونید نیم نمره بالا و پایین بشید بعیده احتمال زیاد باز هم همون نمره رو می­گیرید پس فرداش هم برید بدید هفته دیگه­اش هم برید بدید همون نمره رو می­گیرید یه وقتهایی هست که یه کوچولو نمرتون عوض میشه اونم به خاطر اینه که مثلاً ممکنه یه مقدار امتحانتون راحت تر باشه ولی در مجموع شما در این آزمونها واریانس زیادی رو تجربه نمی­کنید توی زمان کم چون سطح زبان رو به درستی می­سنجه و برای اینکه نمرتون رو افزایش بدید به زمان زیاد نیاز دارید برای همین قضیه زبان رو یه اولویتی بذارید که اگر که الان نمره خوبی نمی­تونید بگیرید که این رو خیلی خوب حتماً تست کنید که اگر آیلتس حتماً برید ماک بدید که ماکش به نسبت خیلی ارزونتر از آزمون اصلیه یه تسته ازتون می­گیرن و بهتون می­گن نمرتون این شد ولی مثلاً الکیه اون نمره به هیچ دردی نمی­خوره فقط برای شناخت خودتونه و در مورد تافل شبیه سازش وجود داره می­تونید دانلود کنید امتحان کنید البته غیر از قسمت اسپیکینگ و رایتینگ که براتون صحیح نمی­کنه این تستها خیلی بهتون کمک می­کنه بفهمید کجای کارید و بعد می­تونید برنامه ریزی کنید که چقدر باید زمان بذارید که برسید به اون نقطه­ای که می­خواید و اون نمره دلخواهتون رو بیارید حالا توی سایت دانشگاه که شما نگاه می­کنید و مدارکی که نیاز داره نوشته که چه نمره­ای می­خواد مثلاً نوشته که ما تافل رو مثلاً بالای 90 قبول می­کنیم آیلتس رو بالای 7 قبول می­کنیم شما می­فهمید پس اولاً هر دوتاش رو می­تونی بدی دوماً حداقل نمره­ای که لازم داری بیاری اینه.

نوشتن رزومه برای اپلای

مورد بعدی رزومه است شما لازمه که یک رزومه از خودتون داشته باشید نوشتن رزومه خیلی مفصله بحثش و ساعتها می­تونه مطلب باشه و خیلی جزئیات داره که چه جوری یک رزومه خوب بنویسیم ولی برای شروع به نظر من بهتر اینه که شما یکی از این سایتهای رزومه سایز رو باز کنید فقط سرچ کنید توی گوگل رزومه میکر و اولین و دومین و سومین سایتی رو که می­یاد رو باز کنید و خود اونها ازتون می­پرسن مثلاً میگه که تحصیلاتتون چیه مثلاً چه تجربه­های شغلی داری و … همون یک رزومه اولیه به شما میده بعد می­تونید این رزومه رو بهتر بکنید و البته رشته­هایی هم هست که از شما رزومه نمی­خوان این رو باز چک بکنید یکسری از رشته­ ها هست که از شما پولتفوریا می­خواد مثلاً همین رشته دیجیتال مدیا از من پولتفوریا میخواست گفت مثلاً سه تا فیلم بفرست یک پولتفوریا براشون فرستادم که توش گفتم من این کارها رو کردم لینک دادم به کارهایی که کردم و اونها می­تونستن باز کنن و تماشا کنن مورد بعدی شما در نامه­ای توضیح می­دهید که انگیزه­اتون برای رفتن و مهاجرت کردن به اون کشور چیست چرا این رشته و چرا این دانشگاه و چرا این کشور؟ و این نامه خیلی مهمه به این دلیل که احتمالاً تنها بخشی از اون چیزیه که شما برای اون دانشگاه می­فرستید که اختصاصاً برای اون دانشگاه تهیه شده مثلاً شما مدارک تحصیلیتون رو برای همه می­فرستید رزومه تون رو احتمالاً برای همه می­فرستید حالا با یک تغییراتی آزمون زبانتون رو برای همه دانشگاهها می­فرستید ولی این SOP اختصاصی برای اون رشته نوشته شده نه برای هیچ رشته دیگه­ای شما باید دقیقاً در مورد اون دانشگاه صحبت کنید و شناخت خودتون رو از اون رشته و اینکه چرا شما فرد مناسبی برای اون رشته هستید که بیاید اونجا تحصیل کنید چرا باید شما رو بگیرند. این رو باید به زبان ساده توجیحشون کنید که چرا آقا ما باید به شما پذیرش بدیم این رو اگه بتونید بگید اصل مطلب همینه. باز این هم مثل رزومه جزئیات خیلی زیادی داره و الان اگر بخواهیم وارد آن شویم خیلی طولانی میشه، الان هدف اینه که یک نقشه راه داشته باشیم الان شما می­دونید این رو برای هر دانشگاهی توی هر مقطعی که بخواید اپلای کنید نیاز دارید.

ریکامندیشن لتر اپلای

مورد بعدی که نیاز دارید توصیه نامه ریکامندیشن لتر Recommendation Letter ه. اصلا ریکامندیشن لتر چیه؟ یک نامه­ای است که استاد دانشگاه شما شما رو توصیه می­کنه به اون دانشگاه مثلاً میگه که این دانشجو، دانشجوی خوبیه نمره ­های خوبی داشته اخلاقش خوبه مثلاً در کارگروهی فعاله زبانش خوبه و … مثلاً من قبولش دارم اینو مثلاً بهش پذیرش بدید به نظر من و روالش معمولاً به این صورته که شما از قبل با استاد هماهنگ می­کنید که من می­خوام مثلاً شما رو به عنوان استادی که مثلاً قرار ازش ریکان بگیرم اسمش رو ببرم و استاد اگر اوکی داد ایمیل اون دانشگاهی اون استاد رو در اون فرم پذیرش وارد می­کنید در فرم اپلی کیشن دانشگاه وارد می­کنید و می­گید که این استاتید رو مثلاً شما می­تونید به عنوان ریکامندیشن لتر گرفتن روشون کار بکنید بعد که شما اپلای کردید اون دانشگاه ایمیل می­زنه به اون اساتید و ازشون می­پرسه و میگه که قضیه چه جوریه و اونا می­رن توی یک لینکی توی یه سایتی پر می­کنن اطلاعاتی در مورد شما. توی یه سری از مواردی نیاز نیست شما ایمیلی وارد کنید صرفاً یه پی دی اف باید بگیرید از استادتون همون پی دی اف رو آپلود کنید که توش در مورد شما یه توضیحاتی داده شده یعنی دیگه اونا ایمیل نمی­زنن به استاد همون پی دی اف رو می­ذارید به عنوان ریکامندیشن لتر. حالا دانشجوها خیلی سر این قضیه می­نالن مثلاً میگن که استادها همکاری نمی­کنن به اندازه کافی برای ما مثلاً به استاد ایمیل می­زنن می­گن که مثلاً استاد میشه که شما برای ما ریکامندیشن لتر Recommendation Letter بنویسید مثلاً استاده مثلاً جوابش رو هم نمی­ده و توصیه­ای که من دارم سر این موضوع اینه که در طول دوره تحصیلتون با حداقل سه تا استادتون رابطه خوبی داشته باشید اونم نه رابطه چاپلوسانه الکی و نمی­دونم از این حرفا، واقعاً ببنید مثلاً تو کل این دانشگاه مثلاً سه تا استاد دو تا استاد پیدا میشه که واقعاً بهشون علاقه داشته باشید فعالیت­های علمیشون کاراشون برای شما ارزشمند باشه با همون اساتید یه مقدار بیشتر ارتباطتون رو حفظ بکنید البته اونم نه با این چشمداشتی که بعداً براتون ریکامندیشن لتر بنویسن اون یه نتیجه جنبی این داستانه یعنی محصول جانبی­اشه که بعداً چون شما با طرف در ارتباط بودید بعداً شما رو می­شناسه و بعداً تلفنش رو به شما میده بعداً ایمیل که بزنید جواب میده ولی کلاً یه ارتباط انسانی با چند نفر اگر که داشته باشید یه ارتباط خوب بعداً احتمالش خیلی زیاده که اون اساتید برای شما حاضر باشن که ریکامندیشن لتر بنویسن.

پرداخت اپلیکیشن فی اپلای

بعد از اینکه شما رشته ­ها رو لیست کردید و مدارک مورد نیاز رو هم جمع و جور کردید وقتشه که اپلای کنید این قسمت کار دیگه به نسبت خیلی روونتر و شیرین­تر اتفاق می­افته البته تنها تلخی که داره همون اپلیکیشن فی که شما باید پرداخت کنید. یکسری از دانشگاه ­ها که اصلاً پول نمی­گیرن بابت اپلیکشین فیشون یعنی من تمام اون 5 تا دانشگاهی که توی آلمان و هلند اپلای کردم هیچ کدوم اپلیکیشن فی نداشت همشون رایگان بود یک دلار هم ندادم ولی یکسری مثلاً دانشگاههای کانادا می­خواد دیگه مثلاً اون دوتا دانشگاهی که من توی کانادا اپلای کردم هر دوتاشون مثلاً پول دادم . شما دیگه می­رید فرم اپلای رو پر می­کنید و می­فرستید داستان رو برای اینکه اون اپلیکیشن فی رو هم پرداخت کنید یکسری سایت هست مثل مثلاً تهران پی منت Tehran Payment اونا می­تونن براتون پول رو پرداخت کنن یا ممکنه شما یک فامیلی داشته باشید که کردیت کارت Credit Card داشته باشه اون میتونه براتون پرداخت کنه و اون دیگه اینجاست که برای شما ایمیل میاد که اپلیکیشن شما با موفقیت ثبت شد و شما می­تونید منتظر بمونید که ببنید که بهتون چه جوابی میدن. این بود کلیت راه رسیدن به پذیرش تحصیلی.

5/5 - (1 امتیاز)